Már pénztáros sem lesz az Amazon új sci-fi boltjában

amazon go
Vágólapra másolva!
Az Amazon jövőre nyíló boltjában nem lesz sorbanállás, sem kasszák. Sőt, pénztárosra sincs szükség, minden elintézhető egy okostelefonnal.
Vágólapra másolva!

Egy olyan élelmiszerboltot nyit az Amazon, ahol a vásárlók egyszerűen levehetik azt, amit szeretnének, és már mehetnek is. Nincsenek kasszák, így sorban sem kell állni: később az Amazon fiókján keresztül vonják le a termék árát a vásárlótól.

Az Amazon Go épülete a számítógépes látást és szenzorokat használ ahhoz, hogy felismerje, mit vitt ki a vásárló az épületből. Természetesen mindehhez egy okostelefonos appot is használnia kell a vásárlónak, amikor belép, ezzel azonosítja magát.

A boltban elhelyezett érzékelők felismerik, hogy mit rakott a felhasználó a kosárba, és amint elhagyja az épületet, már vonja is le a pénzt.

Sokak szerint ez olyan mintha legálisan lopnánk, csak még több kamera figyel minket.

A boltban kapható lesz a legtöbb alapvető élelmiszer: rágcsák, italok, előrekészített ételek, szendvicsek, kenyér és tej. Fogyasztói szemszögből nézve ez kényelmes megoldásnak tűnik, hiszen nem kell kivárni a sorokat, és nem kell babrálni az önkiszolgáló pénztárakkal sem.

Az Amazonnak pedig azért jó, mert elemezni tudja, hogy a vásárlók éppen milyen termék előtt időztek sokáig, mit vettek le, és milyen vásárlási szokásaik vannak. Ezek alapján pedig személyreszabottabb ajánlásokat küldhetnek az Amazon-fiókon keresztül. Az Amazon Go 2017 elején nyílik meg.