Az Apple gépe segíthet csalni a vizsgázóknak

apple event október mac macbook pro apple oktober tech technika számítógép
CUPERTINO, CA - OCTOBER 27: Apple Senior Vice President of Worldwide Marketing Phil Schiller introduces the all-new MacBook Pro during a product launch event on October 27, 2016 in Cupertino, California. Apple Inc. is expected to unveil the latest iterations of its MacBook line of laptops Stephen Lam/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egy észak-karolinai vizsgabizottság arra kötelezi az ügyvédjelölteket, hogy kapcsolják ki a MacBook Pro Touch Bar sávját, amennyiben az Apple új laptopján kívánnak levizsgázni.
Vágólapra másolva!

Az Apple októberben mutatta meg a már frissítésre érett MacBook-széria új tagját, a MacBook Prót, melynek nagy újítása a hagyományos funkciógombok helyére érkezett Touch Bar. Ezt az érintőkijelzős sávot számos célra lehet használni, attól függően, milyen szoftver használunk.

Egy szövegszerkesztőben például a szöveg kiemelésére, aláhúzására, a betűméret állítására szolgáló ikonok jelennek meg, de teljesen személyreszabható, a számunkra fontos ikonokat is áthúzhatjuk ide bármikor.

Az észak-karolinai jogi vizsgabizottság attól tart, hogy a vizsgázó ügyvédjelöltek azt akár puskázásra is használhatják az eszközt, legalábbis ettől tartanak. A hivatalos közlemény szerint a Touch Bar „veszélyeztetheti a vizsga biztonságát és integritását".

Az új MacBookot a Touch Bar teszi egyedivé Forrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Ezért arra hívták fel a vizsgázók figyelmét, hogy ha egy MacBook Prón szeretnék kitölteni a vizsgafeladatokat,

akkor le kell tiltaniuk a Touch Bart.

Ehhez még egy lépésről-lépésre útmutatót is adnak, ha valaki nem tudná, hogy kell azt megtenni. A vizsga megkezdése előtt egy informatikus felügyelő is megbizonyosodik a funkció letiltásáról, ha a vizsgázó a Prót használja.

Az ExamSoft szoftverfejlesztőcég még egy tesztprogramot is készített azon célból, hogy a felügyelőbiztosok meggyőződhessenek róla, a gépeken le van tiltva a Touch Bar. A cég SofTest nevű szoftverét pedig arra használják, hogy letiltsák az eszközökön az internethez, különféle fájlokhoz, alkalmazásokhoz való hozzáférést.

A laptopok és más elektronikai kütyük már elterjedtté váltak a vizsgatermekben is, főleg az online vizsgák kapcsán, a Touch Bar viszont új helyzet elé állítja a vizsgáztatókat. Az okosórákat már sorra tiltják ki a termekből, több japán, amerikai és brit egyetemen sem szabad használni ezeket az eszközöket.