Elstartolt a Google Street View képgyűjteménye

greenland google street view
Vágólapra másolva!
Elstartolt a Google Street View képgyűjteménye. Elsőként a Trónok harca sztárja kapta a hátára a speciális kamerarendszert, hogy a festői szépségű Grönlandot befotózza.
Vágólapra másolva!

A Google hivatalosan útjára indította az első Street View-képgyűjteményt.

Elsőként a Trónok harca sztárja, a Jaime Lannister karakterét alakító dán Nikolaj Coster-Waldau vette hátára a speciális kamerát, hogy a festői szépségű Grönlandon készítsen vele fotósorozatot.

Ahogy az egy akciójelenetekben jártas embertől várható,

Nikolaj jégen mászkált, quad biciklivel ugrált, és helikopterből fotózta az olvadó jégtáblákat.

GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA NÉZHETI MEG! Forrás: Google

A Nikolaj által is használt Street View Trekker egy lézeres távmérővel is felszerelt panorámakamera, amit kompakt méretéből adódóan már hátizsákra szerelve is tud vinni az ember. A 15 lencse és fő érzékelők egy állványon a kamera viselője felé emelkednek. A felhasználó egy sima androidos mobillal tudja vezérelni, bár javarészt automatikusan működik:

360 fokos panorámákat rögzít a megtett út minden méteréről.

A gyalogos megoldással lehetőség nyílt arra, hogy olyan helyszínekről is készüljenek felvételek, ahová a Google autói nem tudnak eljutni. A felvételek ugyanúgy bekerülnek a Google Térképére.

Globális felmelegedés

Nikolaj Coster-Waldau az Egyesült Nemzetek nagykövete is egyben. Azért választotta Grönlandot, mert ebben az országban a leglátványosabbak a globális felmelegedés következményei: a jégpáncél olvad, a gleccserek töredeznek.

A Google timelapse-felvételén is látható, hogy 1984 óta milyen változáson ment keresztül a Föld legnagyobb szigete:

A színész tavaly kezdett dolgozni a Google Maps csapatával, hogy összegyűjtsék a Grönlandról készült panorámafelvételeket.

"Remélem, hogy ezek a felvételek rádöbbentik az embereket arra, mi zajlik Grönlandon. Ha nem változtatunk a jelenlegi helyzeten, legközelebb a Trekkereket egy olyan Grönlandra visszük, amely felismerhetetlen lesz ahhoz képest, amit ma látunk."