Az Apple megfenyegette a Western Digitalt

apple iphone 7 ios teszt bemutató plus 3d touch force touch taptic
Rendkívül tükröződik, szép, de haszontalan
Vágólapra másolva!
Nem szeretné, ha jókora részt a cég tulajdonába kerülne a Toshiba memóriachipes üzletága.
Vágólapra másolva!

Újabb abszolút gigantikus felvásárlás van kilátásban az informatikai iparban, a jó ideje anyagi gondokkal küszködő Toshiba ugyanis hónapok óta árulja a komplett memóriachipes üzletágát. Jelenleg két nagy konzorcium licitál egymásra a rendkívül értékes divízió megkaparintásáért: az egyiket többek közt az Apple és a Foxconn alkotják, míg a másik csoport de-facto vezetője az elsősorban a merevlemezeiről ismert, de a Sandisk felvásárlása óta már a memóriachipes piacon is érdekelt Western Digital.

Forrás: Origo

A CNBC (via PhoneArena) belsős forrásai szerint akár már ezen a héten eldőlhet, hogy melyik konzorcium birtokába kerül a Toshiba üzletága. Az Apple állítólag aggódik az ügy kimenete miatt, így gyakorlatilag megfenyegette a Western Digitalt, hogy amennyiben az üzlettársaival elhappolja a Toshiba üzletágát, akkor nem vásárol többé háttértárakat a vállalattól. Azt ajánlotta fel a gyártónak, hogy lépjen vissza a konzorciumában egy kisebb befektetővé, cserébe pedig az Apple egyrészt beledob 460 millió dollárt a konzorciumának a büdzséjébe, másrészt pedig továbbra is vásárol majd tőle háttértárakat.

A fenyegetésnek súlya van, hiszen az Apple gigantikus adatközpontokat üzemeltet, ráadásul a jövőben minden eddiginél több merevlemezre lesz szüksége az online szolgáltatásai nyújtásához.

A források szerint az Apple azért fenyegetőzik ilyen keményen, mert ha a Western Digital jelentős részesedést szerez a Toshiba üzletágában, akkor gyakorlatilag eltűnik egy önálló memóriagyártó a piacról. Ennek következtében az Apple sokkal rosszabb alkupozícióban lesz, mikor tárgyalnia kell az iPhone és egyéb termékeibe vásárolandó chipek áráról, kevésbé tudja majd versenyeztetni a lehetséges beszállítókat.

A hírek szerint a Western Digitalt is tagjai között számon tartó konzorcium jelenleg 17-18 milliárd dollárt kínál a Toshiba memóriachipes divíziójáért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!