Bármiből kontrollert csinál a HTC VR-kiegészítője

ces htc vive
Nagyot ment az expón a virtuális valóság
Vágólapra másolva!
A CES előtti pár hétben azt pletykálták, hogy a Vive nevű virtuálisvalóság-szemüvegének új verzióját villanthatja meg a HTC, ami nem vált valóra. Helyette két igazán hasznos kiegészítő is érkezik a kütyühöz, ami a VR számos problémájára kínálhat megoldást.
Vágólapra másolva!

A HTC ugyan nem vitt új kiadású sisakot bemutatójára, helyette mutatott több kiegészítőt. Az egyik legérdekesebb ötlet ezek közül a Vive Tracker, amivel bármilyen valós életbeli, fizikai tárgy átalakítható kontrollerré. Az meg is jelenik a virtuális világban, a felhasználó gyakorlatilag behúzza abba.

Ez lehet például egy valódi teniszütő, egy kesztyű, vagy játékfegyver, bármilyen olyan dolog, ami illeszkedik az adott játék témájához. Mielőtt megörülnénk, hogy azt bármire felcsatolhatjuk, sajnos nem ez a helyzet:

a fejlesztők juthatnak hozzá, majd építhetik be saját eszközeikbe.

Nagyot ment az expón a virtuális valóság Forrás: AFP/David Mcnew

Például ha valaki egy olyan játékot készítene, amiben egy kolbásszal kell ütlegelni az ellenfeleket, akkor egy saját kolbász alakú kiegészítőbe építhetik be a követőtechnológiát, utána lesz az használható.

A megjelenés a második negyedévben várható, árat nem közölt a cég. A bemutatón mindenesetre ezer darabot osztottak belőle szét a fejlesztőknek.

A gyártó nem bízta a véletlenre, maga is mutatott saját játékfegyvereket, kesztyűket, és kamerákat. Néhány ezek közül nem több ötletes kiegészítőnél, míg a többi komplett kontroller gombokkal, botkormánnyal.

Egy különösen érdekes kiegészítő a Vive Deluxe Audio Strap nevű szíj, ami a Vive-ból kispórolt fejhallgatót próbálja pótolni. A cég ígérete szerint ezzel sokkal kényelmesebb viselni a headsetet is, és 360 fokban, térben hallhatja a hangokat a felhasználó.

Gyerekcipőben a vezeték nélküli VR

A HTC már múlt hónapban bejelentette a TPCast nevű adaptert, ami vezeték nélküli funkcionalitást ad a Vive headsethez. Ez azért üdvözítő, mert bár a VR jövőbeli technológiának tűnik, még mindig nem képesek elhagyni az eszközök a kábeleket, ami kényelmetlen.

A TPCastra még ráfér a finomítás, de legalább elkezdődött valami Forrás: Vive

A TPCastot a HTC Vive X accelerátor programján belül fejlesztette egy startup, és egyelőre még korántsem tökéletes az újságírók szerint. A képfrissítést néha drasztikusan leesik, és csak másfél-két órát bír. Egyelőre még csak Kínában, valamint az Egyesült Államokban rendelhető elő 250 dollárért.

A cég bejelentette még három új szolgáltatást a Viveporton, a cég globális alkalmazásboltjában. Előfizetéses rendszerben fognak kínálni VR-tartalmakat, ami lehetőséget ad a fejlesztőknek arra, hogy appjaik több felhasználót érjenek el, a Vive tulajdonosok pedig változatos tartalomhoz jussanak.