S akkor az őrült IT-cirkusz megnyitja kapuit

ces 1982 las vegas
Vágólapra másolva!
A techszakma fesztiválszezonja ezzel elkezdődött: a CES expó megnyitja kapuit Las Vegasban, és egyben meghatározza, hogy milyen trendek és fejlesztések várhatók 2017-ben.
Vágólapra másolva!

Minden év elején összegyűlik a techszakma apraja-nagyja Las Vegasban, és aki nem jut el, az is árgus szemekkel követi a nyugati partról érkező híreket, hiszen ez az az expó, amely meghatározza az idei évi trendeket.

Itt nemcsak kész termékekkel rukkolnak elő a cégek, hanem fejlesztésekkel, irányelvekkel is.

A kutatás-fejlesztés futurisztikus boszorkánykonyháiba kaphatunk egy csöppnyi betekintést,

hogy mégis ki, merre és miben látja a jövőt.

Mindenki ámul és bámul majd az idei CES-en Forrás: Origo

Az idei 50. CES, azaz a szórakoztató elektronikai show mottója a whoa! élményre épít, a szervezők azt ígérik, a hihetetlent láthatjuk majd. Ezt garantálja már a helyszín is: hullámvasúttal, Eiffel-toronnyal és piramissal tűzdelt hotelláncok óriásai közt liliputiként érezheti magát Las Vegasban az ember.

Ez az a város, ami hatalmas: nagy távolságokkal, nagy épületekkel, nagy lakossággal. Alapból minden világít, villódzik, zenél és mozog. Tökéletesebb helyszínt el sem lehetne képzelni a CES-nek.

Mégis a legelső kiállítás 1967-ben New Yorkban volt, és egészen 1998-ig Las Vegas "csupán" a téli expó helyszíne volt, ekkor álltak át az évi két rendezvényről egyre. Míg ötven éve 17 500 látogató és 100 kiállító jelent meg a vásáron, mára érdemes legalább egy nullát a sor végére tenni:

idén ugyanis 165 000 embert és 3800 kiállítót várnak a szervezők.

CES, New York, 1967 Forrás: CTA

Nemcsak nagyvállalatok, de startupok, kormányzati képviselők, befektetők és újságírók lepik el a várost. Míg a legtöbben még szilveszterre készülődtek, vagy visszaszámolták 2016 utolsó másodperceit, addig a szervezők az utolsó simításokat végezték, a résztvevők pedig a felkészüléssel bíbelődtek.

Felsorolni is nehéz, mely területeken mik várhatóak: kiterjesztett és virtuális valóság (AR és VR), robotika, önjáró autók és közlekedés, drónok, 3D-nyomtatás, egészség és fitnesz, szépségipar, oktatás, mesterséges intelligencia és virtuális asszisztensek, hang- és gesztusvezérlés, hordható kütyük, okosotthon és a dolgok internete (IoT), hálózatfejlesztés – látványos, és kevésbé látványos, de annál hasznosabb fejlesztések fognak bemutatkozni.

Az okostelefonok és egyéb mobileszközök váratnak még magukra tavaszig,

amíg a Mobil-világkongresszus (MWC) megnyitja kapuit Barcelonában. A különböző együttműködések és bemutatók révén azonban már kaphatunk egy kis ízelítőt, hogy mire számítsunk pár hónap múlva.

Az ASUS például feldobta a labdát saját AR- és VR-kompatibilis csodatelefonjával, ahogy a Qualcomm is azt ígéri, az új chipek lehetővé teszik majd, hogy a kiterjesztett valóság a mobilokba költözzön.

Az Alcatel telefonokat is készítő, top tízben lévő kínai gyártó, a TCL pedig a legújabb Blackberryvel rukkolhat elő – ez temetheti vagy megmentheti a márkát. A Samsung azonban nagy valószínűséggel csak áprilisban kezdi helyreállítani a Note 7-botrányban „kiégett” reputációját.

CES, Las Vegas, 1980 Forrás: CTA

A CES kétségkívül a világ legnagyobb techkiállítása. Itt fognak bemutatkozni a legelképesztőbb és egyben a legértelmetlenebb fejlesztések is. A résztvevőkre – köztük rám is – 15-18 órás munkanapok várnak.

már hónapokkal korábban elvárásai vannak az embernek; sorra szivárognak ki, hogy kik lesznek az előadók; aki még sosem volt, az a hírek, képek és beszámolók alapján próbálja elképzelni, hogy milyen is, de még nagyjából sem találja el; a megnyitót megelőző napok már az izgatottság és felkészülés jegyében telnek; 4-5 óra alvásokkal tűzdelt napok mellett elképesztő élmény- és információtömeg zúdul ilyenkor az emberre – aki ezt személyesen átéli, nem fogja tudni teljes mértékben átadni.

A helyszíni riportokban mindenesetre megpróbálom, legalább egy részét.