Megjelent a hackerbiztos operációs rendszer

kasperskyos
Kritikus infrastruktúrákhoz tervezték
Vágólapra másolva!
Bárki számára elérhetővé vált a Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég operációs rendszere. A KasperskyOS-t kifejezetten beágyazott rendszerek számára fejlesztették, azaz segíthet orvosolni az IoT (a dolgok internete) biztonsági problémáit.
Vágólapra másolva!

Mai modern világunkban egyre elterjedtebbek az IoT-eszközök, ám ez a rengeteg, netre kapcsolódó eszköz magával hozza azt is, hogy a hálózat sebezhetőbb, sőt mi több, veszélyes. A dolgok internetének problémáiról korábban már mi is több alkalommal írtunk.

A megbízható biztonsági megoldások még hiányoznak a piacról, az egyik ilyen úttörő fejlesztés a Kaspersky új, kifejezetten beágyazott eszközökre szánt operációs rendszere.

A legtöbb felhasználó reneszánsz herceg az interneten

A Kaspersky OS története hosszúra nyúlik vissza, már 15 éve dolgozik rajta a cég – akkoriban ugyan nem volt még se híre, se hamva a "dolgok internetének", épp a vírusok jelentették a legsúlyosabb kiberbiztonsági problémát. Azaz jóval azelőtt fogant meg az ötlet, hogy komplex támadások érték volna az ipari rendszereket, és a számítógépes rendszerek sem irányították életünket ilyen mértékben.

Kritikus infrastruktúrákhoz tervezték Forrás: Kaspersky Lab

A koncepció

A KasperskyOS-t úgy alakították, hogy a számítógépen lévő különböző programok

csak dokumentált műveleteket hajtsanak végre.

A KasperskyOS-szal kompatiblis programok fejlesztése "hagyományos" kódírást igényel, valamint szigorú biztonságpolitikát, amely meghatározza a dokumentált funkciókat.

Csak ennek a szigorú biztonságpolitikának megfelelő parancssort lehet végrehajtani, beleértve az operációs rendszer saját funkcióit is. Ez a megközelítés időigényesnek bizonyult a KasperskyOS fejlesztése során, de egyúttal előnyös is az alkalmazásfejlesztőknek: a biztonsági vezérelv párhuzamosan fejleszthető a tényleges funkcióval.

Az orosz Kraftway routerei kapták meg elsőként a rendszert tavaly év végén Forrás: Kaspersky Lab

A funkcionalitás valójában azonnal tesztelhető, ugyanis egy hiba a kódban nem dokumentálható, és ezáltal

az operációs rendszer blokkolja is.

A legfontosabb, hogy a biztonságpolitika testre szabható az üzleti igényeknek megfelelően: a biztonság igazítható az adott alkalmazás követelményeihez, és nem fordítva.

Andrey Nikishin, a Future Technologies Business Development részleg vezetője szerint nincs olyan termék, ami 100 százalékos biztonságot adhat, de a KasperskyOS garantálja a 99 százalékot, és immunis a jelenleg napirenden lévő tipikus kibercsapdákra.

Több téren véd

A KasperskyOS nem egy általános célú operációs rendszer, hanem kifejezetten úgy tervezték, hogy megfeleljen a beágyazott készülékek számára. Célja három kulcsfontosságú iparág védelme:

a távközlés, az autóipar és az ipar, gyártás.

Ezenkívül a Kaspersky Lab telepítési csomagot fejleszt a pénzügyi szektor számára (pl.: biztonságos POS-terminálok) és a kritikus műveletek fokozottabb biztonságának érdekében az általános célú Linux-alapú rendszerekhez és a különösen a végpontok védelméért.

A KasperskyOS elérhető az „OEM" (Original Equipment Manufacturer), „ODM" (Original Design Manufacturer) gyártók, rendszerintegrátorok és a szoftverfejlesztők számára az egész világon.

Már több sikeres együttműködés született az orosz rendszerintegrátor programmal, a Kraftway-jel (biztonságos hálózati router), a SYSGO-val (megerősített biztonság a PikeOS operációs rendszernek a Kaspersky Security Systemmel) és az európai rendszerintegrátorral, a BE.services-szel (beágyazot KasperskyOS technológia a speciális Programozható Logikai Vezérlők számára).