A Huawei P10 lehet az idei legjobb csúcsmobil

huawei p10
Vágólapra másolva!
A Huawei a Mobil Világkongresszus nulladik napján mutatta be új zászlóshajóját. Az Apple mintájára két méretben érkezik a Huawei P10 és P10 Plus. Változás, hogy az ujjlenyomat-olvasó az előlapra került, az üvegbe építették be. 
Vágólapra másolva!

A kínai Huawei tavaly több mint 139 millió okostelefont szállított ki, legsikeresebb modellje a Leicával közösen tervezett, dupla kamerával felszerelt P9 okostelefon volt. Ebből több mint 10 milliót darabot adtak el a tavalyi évben, így ezzel a vállalat történelmének legsikeresebb mobiljává vált.

A barcelonai Mobil Világkongresszus nulladik napján a cég bemutatta a P9 szellemi örökösét, a Huawei P10-et, amiből érkezik egy Plus variáns is. A cég a tavalyi modellhez hasonlóan a kamerára és a fotózásra helyezte a hangsúlyt. Erre utalt az esemény mottója is: „Change The Way The World Sees You" – azaz, változtasd meg, hogyan lát téged a világ. És így is lett: ezúttal a magunk felé néző, elülső kamera megújítását szánják marketingelhető újításnak, és a velük készíthető szebb és élénkebb szelfiket.

Színek, színek mindenhol

A cég rögtön a telefon külsejét bemutatva csapott bele a lecsóba, és menetrendszerűen érkezett a konkurens iPhone 7-tel való összehasonlítás. A P10-ek újfajta finiseket kapnak, amelyek fényessé teszik a mobilt, de nem gyűjtik a foltokat és ujjlenyomatokat úgy, mint a fekete Jet Black iPhone.

Mindenki kíváncsi volt a kínai nagy dobására Forrás: Origo

A vezérigazgató sorra húzta elő az újabb készülékeket a feneketlennek tűnő zakóból, a P10 összesen nyolc árnyalatban lesz kapható: kerámiafehér, grafitfekete, rózsaarany, még kétféle másik arany szín, misztikus ezüst, és két különlegesebb árnyalat - zöld és kék.

Utóbbiakat a Pantone-nal közös együttműködésben választotta ki a cég, így az előadás része volt egy hosszadalmas beszéd a zöld és kék színek hatásairól.

Az összes szín Forrás: Huawei

Utána érkeztek az érdekesebb hírek: a kijelző már képes 2K-s tartalmak megjelenítésére. A telefont védő 2.5 D-s Gorilla Gass pedig még szívósabb. Az ujjlenyomat-olvasó a pletykákkal ellenben végül az üvegbe épült be. A készülék előlapjára Home gomb is került az alsó sávra, ami már több funkciót is képes ellátni suhintással. Ez egy érdekes fordulat: míg a többi gyártó, például a Samsung a hátlapra viheti az ujjlenyomatolvasót, addig a Huawei előrehozta.

Újabb Apple-kikacsintás is volt: a P10 kávája 56 százalékkal vékonyabb, mint az iPhone 7-é, de a P10 Plus esetében ugyanúgy 5,5 hüvelykes marad a méret, sőt még az aksi is szívósabb. A P10-be 3200 milliamperórás, míg a P10 Plusba 3750 milliamperórás akkumulátor kerül, amelyek két napig bírják átlaghasználat mellett a gyűrődést.

A gyorstöltésnek köszönhetően elég fél óra ahhoz, hogy egy napot kibírjon a mobil.

Ezt tudja a Huawei P10 / Huawei P10 Plus

Kijelző: 5,1 hüvelykes FullHD LCD panel (P10) , 5,5 hüvelykes WQHD (P10 Plus)
Processzor: Kirin 960
Memória: 4 gigabájt / 4-6 gigabájt
Tárhely: 64 / 64-128 gigabájt (256 gigabájtig bővíthető mikroSD-vel)
Hátlapi kamera: 12 megapixeles
Előlapi kamera: 8 megapixeles, f/1.9 rekeszérték
Akkumulátor: 3200 mAh / 3750 mAh
Operációs rendszer: Android 7.0 Nougat, Emui 5.1 kezelőfelület

Specifikációk terén nem ért minket nagy meglepetés a folyamatos szivárgásoknak köszönhetően. A készülékbe nyolcmagos Kirin 960-as csip kerül, négy, illetve hat gigabájt memória társaságában. A memóriakezelésben gépi tanulásos algoritmus segít, gyorsabbá és rendezettebbé teszi a memóriatöredékeket.

Ez az első olyan mobil, ami 4.5 LTE-támogatást kap, kihasználható lesz vele a 4,5 G-s mobilnet. A P10 Plus variánsa IPX3 tanúsítvánnyal rendelkezik, így például ha sportolás közben keletkező verejték éri a készüléket, nem fog károsodni.

Szebb szelfik

A fókuszban természetesen a fotózás volt, a Huawei szeretne mindenkiből címlaplányt, -fiút varázsolni. Ismét a Leica prémium lencséit építik be a mobilokba. Hátul egy 20 megapixeles monokróm, és egy 12 megapixeles színes lencse fotóz. Újdonság a Summilux H lencse, ami f/1.8-as rekeszértékű.

A szelfik készítésében immár 3D-s arcfelismerés is segít, ami a portréfotókat élénkebbé teszi, természetesebb arcbőrt tesz lehetővé, és rosszabb fényviszonyok közt is jó fényeket, mélységeket ígér.

Újításként vezeti be a cég az adaptív szelfiket - azaz minél többen szerepelnek velünk a fotón, ahhoz igazodik a kamera szöge is. A portrémód egyértelműen az iPhone 7 portrémódjának állít konkurenciát, a cég is ezzel hasonlította össze a prezentáció alatt.

A Huawei P10 és P10 Plus mobilokat márciusban kezdi szállítani a cég. A legolcsóbb, 4GB/64GB variánsú P10 650 eurós áron (körülbelül 200 ezer forint) lesz kapható, míg a 6GB/128GB-os P10 Plus 800 euróba kerül majd (250 ezer forint).