Ebben a Samsung mobilban már van hely az aksinak

Samsung galaxy Book MWC 2017
Tablet és PC a Note mobilokból ismert S Pennel
Vágólapra másolva!
A Samsung tényleg kivár még egy hónapot egy új okostelefon bemutatásával, elsősorban a biztonságra hivatkozva. Helyette inkább visszatérnek kissé a notebookpiacra: egy 2-in-1 PC-vel és egy táblagéppel jelentkeztek Barcelonában. Persze a Note-szériából ismert S Pent ide átmentették.
Vágólapra másolva!

Kezdhetném azzal, hogy a tavalyi Note 7 fiaskója után a Samsung nem egy okostelefonnal jelentkezett a Mobil Világkongresszuson, ahol egyébként a csúcsmobilokat szokták bemutatni a gyártók. Azt is mondhatnám, hogy a telefonnál egy kicsit nagyobb eszközökkel jelentkeztek, ahol az akkumulátornak biztos lesz elég helye, így kisebb eséllyel hevülnek túl és gyulladnak ki. S végül folytatnám azzal, hogy úgy tűnik, a dél-koreaiak kissé visszatérnek a notebook piacra, és nemcsak androidos géppel, de windowsossal is jelentkeztek.

Tablet és PC a Note mobilokból ismert S Pennel Forrás: Origo

No, de miről is van szó? Bemutatták a korábban már pletykált új tabletet, a Galaxy Tab S3-at, de mellette egy 2-in-1 hibrid gépről is lerántották a leplet, ez lett a Galaxy Book. Úgy látszik, a gyártóknak bejön ez az elnevezés, tavaly éppen Barcelonában debütált a Huawei Matebookja, majd szeptemberben az IFA-n a Lenovo Yoga Book.

A felmérések alapján úgy tűnik, a felhasználóknak igényük van ilyen prémium hibrid eszközökre, amely

- mondta Brandon Yung, a Samsung tabletekért felelős menedzsere az Origónak.

Galaxy Book

A Galaxy Book touchpade egy Apple Macbookéra hasonlít, 3-4 ujjas mozdulatokkal tudunk váltani az ablakok, de akár a Windows desktopjai között is. Lehetőség van az egyiken filmet nézni, a másikon játszani, a harmadikon a munkához szükséges programokat futtatni, úgy, hogy köztük könnyedén tudunk váltani.

Válthatunk az ablakok, de akár a asztalok között is Forrás: Origo

A billentyűzet és hajtogatható hátlap pedig már a Microsoft Surface Book megoldását idézi. Ugyan a billentyűzet nekem kevésbé volt megnyerő, a gombok gagyi műanyagnak hatottak, maga a kialakítás remekül működött.

A billentyűzet kevésbé jött be Forrás: Origo

Háromféle pozíció:

  • PC módban a klaviatúra előrehajlik, a dokkolt eszköz mögött pedig piramisként hajthatjuk össze a hátlapot támasztéknak.
  • Note módban, ha jegyzetelni akarunk, a billentyűzetet fejjel lefelé behajtjuk alulra, az ígéretek szerint nem fog karcolódni, és automatikusan érzékeli az új felállást, így benyomódni se. A hátlapot átorigamizva egy majdnem teljesen elfeküdt tabletet kapunk, amire kényelmesen firkálhatunk.
  • Ha viszont már profibb grafikai programokhoz nyúlnánk: Autodeskben akarunk festegetni, rajzolni, vagy a Photoshoppal bűvészkedni, akkor marad alul a billentyűzet, de a hátlap magasabb állásba hajtható. Így egyik kézzel tudunk alkotni, a másikkal pedig hüvelykujjal kényelmesen elérjük az oldalsó menüket a kijelzőn, miközben a kezünk az asztalon fekszik.
Háromféle állásban használhatjuk a Galaxy Bookot Forrás: Origo

A Galaxy Book kétféle méretben (10,6" és 12") lesz kapható, full-HD kijelzővel, 4 gigabájt memóriával, bővíthető tárhellyel, illetve az ígéretek szerint több tízórás üzemidővel. Maga az eszköz csak ezüst, a billentyűzet azonban fekete és fehér színben lesz elérhető.

Új S Pen

Hogy a fent leírtak szerint mivel is alkotunk ennyit? A két géppel együtt bemutatták a Note-széria által megismert S Pen továbbfejlesztett változatát.

Kicsit hosszabb, de ami lényegesebb, nagyobb tudással ruházták fel.

A tollal alkothatunk a Photoshopban Forrás: Origo

Hihetetlen részletgazdag és pontos alkotásokat lehet vele létrehozni: a toll hegye 0,7 milliméter átmérőjű, nyomásérzékenységben pedig 4096 szintet képes megkülönböztetni. A dőlésszöget is számításba veszi, így egy virtuális ecsetet kiválasztva ugyanúgy dolgozhatunk vele, mintha valóban egy ecsetet tartanánk a kezünkben, és úgy maszatolnánk.

Az új S Pen a Samsung korábbi telefonjaival is kompatibilis lesz.

A toll típusát, dőlésszögét és a nyomást is figyelembe veszi Forrás: Origo

Samsung Flow

Windows 10-es a hibrid PC-m, de androidos a mobilom, hogy fog a kettő kommunikálni egymással? - kérdezhetnék a Samsung telefonnal rendelkezők, hogy lesz nekik jó a Galaxy Book.

A különböző operációs rendszerrel ellátott eszközök közti szinkronizációért felel

a Samsung Flow. Az Apple megoldásához hasonlóan

  • az értesítéseket megkapjuk mobilon és PC-n is (notification sync),
  • válaszolhatunk is a Galaxy Bookon az üzenetekre (instant reply),
  • a netmegosztás automatikusan fog zajlani eszközeink közt (auto tethering),
  • a tartalmakat (fotókat, videókat, dokumentumokat) is megoszthatjuk (content sharing).
Szinkronizálhatjuk az eszközeinket, s akár több kijelzőn is tudunk dolgozni a Bookkal Forrás: Origo

Galaxy Tab S3

A Galaxy Tab S3 egy fém kerettel és üveg hátlappal ellátott táblagép. Gyönyörű AMOLED kijelzővel, négy AKG hangszóróval, a Snapdragon Qualcomm 820 chipjével, illetve 6000 milliamperórás aksival szerelték fel. A képernyő QXGA, azaz 4:3-as arányú, 2048 x 1536 pixel felbontású.

Az S Pennel már teljesen olyan, mint egy óriási Note 7 Forrás: Origo

Ha sürgősen kéne bármit felírni, akkor a tablet felületén lezárt módban is jegyzetelhetünk, rajzolhatunk, ehhez elég az S Pen oldalán lévő gombot benyomni, és kezdhetünk is írni a kijelzőre. A kész művet törölhetjük vagy menthetjük. Később a Note appban tudjuk megnézni, szerkeszteni vagy akár megosztani is.

A Quick Memóval a lezárt kijelzőn jegyzetelhetünk, majd később szerkeszthetjükForrás: Origomiddleon46022587

Itt jegyezném meg, hogy amikor ki akartam próbálni a tollat, véletlenül az összehasonlítás miatt kitett Tab S2-nek estem neki, ennyire nincs különbség a Samsung új és régi tabletei között.

A specifikációt elnézve egy kicsit mindenből többet kapott, mint az előd.

A Tab S3 szintén 4 giga memóriát kapott, illetve 32 gigabájt tárhelyet. Fekete és ezüst színekben lesz kapható. Az árról itt sem esett szó.

A Samsung új eszközei ezt tudják (kattintson a nagyított nézethez!) Forrás: Samsung