Nem csak a cipő fontos, ha futni akar

futó
Vágólapra másolva!
Sportolni nagyon egészséges, ha viszont korábban nem igazán voltunk a futópályák ördögei, akkor könnyen elmehet a kedvünk a kezdeti lelkesedés után, ha nem tudjuk nyomon követni az eredményeinket, a fejlődésünk ívét. A kezdő futóknak például ezért lehetnek hasznosan a különböző okoseszközök. De nem csak nekik érdemes átgondolni, hogy használnának-e valamilyen aktivitásmérőt vagy okosórát futás közben. Összeszedtük, hogy milyen lehetőségek vannak. 
Vágólapra másolva!

A KSH egyik tanulmányából kiderül, hogy Magyarország felnőtt lakosságának 49,7 százaléka semmilyen intenzív testmozgást sem végez. Közülük 21 százalék napi 10 percet sem sétál. Ezen a statisztikán sokan próbálnak javítani különböző rendezvényekkel, felhívásokkal. Legközelebb például a Telekom rendezi meg immár 32. alkalommal a Vivicittá elnevezésű városvédő futóversenyét.

Ezeken a versenyeken már 20 ezernél is több nevező szokott indulni, és minden évben újabb emberek kapnak kedvet miattuk a mozgás valamilyen formájához.

Nem mindegy azonban, hogy ennek hogyan kezdünk neki, nagyon fontos a fokozatosság.

Jó futócipő nélkül nem szabad futni, de nem elég, ha összetett céljaink vannak 123RF

Van persze, akinek az használ, ha egyből a mélyvízbe veti magát, de a legtöbben jobban járnak, ha a rendszerességre építik az „életmódváltó” programjukat. A legszebb történetek is egy szimpla lépéssel kezdődnek, így akár pár 10 perces napi sétával is lehet indítani. Érdemes azonban egy kis segítséget használni a fejlődés méréséhez, gyorsításához. Itt lépnek képbe a különböző aktivitásmérő okoseszközök. Ezek közt nagyon komoly szórás van árban és tudásszintben egyaránt.

Az egyszerűbb megoldás

Már 1000–2000 forint környékén be lehet szerezni egy egyszerűbb lépésszámlálót, vagy ha már rendelkezünk okostelefonnal, akkor egy alkalmazást is letölthetünk. Az utóbbi a szimpla pedométernél több szempontból is jobb megoldás. Egyrészt

a legtöbb alkalmazás ingyenesen, alapszolgáltatása részeként kínálja

a kinti tevékenységkövetést, másrészt naplózó funkcióval is rendelkeznek, ami mérhetővé teszi a tevékenységünket. Márpedig ami mérhető, azon lehet javítani. Ha pedig ezt komolyan gondoljuk, akkor egy komplexebb aktivitásmérő eszköz nagyon sokat segíthet nekünk.

Érdemes végiggondolni, milyen okoseszközt használunk a sportoláshoz Forrás: 123RF

Ha egy picit komolyabban gondoljuk

Lehet, hogy a kíváncsiság vezet majd el életünk első okos fitneszkiegészítőjéhez, mert tudni szeretnénk, hogy mennyit mozgunk egy nap, vagy hogyan alszunk, de az is lehet, hogy szimplán nincs időnk, vagy nem engedhetjük meg magunknak, hogy edzőterembe járjunk. Mit válasszunk ebben az esetben, ha kisebb derékbőséget szeretnénk?

Az egyik kézenfekvő megoldást az egyszerű, háromtengelyes gyorsulásérzékelővel ellátott karperecek vagy valamilyen testre csatolható változatuk jelenti.

Ilyen például az itthon is elérhető Jawbone, Fitbit, Withings, Garmin vagy Polar egyszerűbb darabjai, melyek figyelik a lépésszámot, adott esetben az emelkedés mértékét, és egy algoritmussal megtoldva nagyjából meg tudják becsülni a napi elégetett kalóriamennyiséget, illetve, hogy mennyit és milyen minőségben pihentünk. Lényegében számszerűsíthető motivációt nyújtanak, és napi, heti, havi kihívások elé állítanak.

A Fitbit az egyik legismertebb gyártó Forrás: AFP/2015 Getty Images/Steve Jennings

Ha ledobnánk pár kilót

Az aktívabb életforma kialakításának elején ez pedig rengeteget jelent, átsegíthet az akadályokon. Az alapképességű fitneszkiegészítők legnagyobb hátránya, hogy a különböző gyakorlatok között nem tudnak különbséget tenni.

Például ezeknek a fekvőtámasz ugyanolyan, mint a hasprés, és vice versa.

Ezzel azonban egészen addig nem lesz probléma, amíg a napi kis győzelmekkel is beérjük, és nem érdekelnek minket a részletek.

Ha hatékonyabbá akarjuk tenni az edzést

Amennyiben eddig is aktív életet éltünk, és az a cél, hogy hatékonyabbá tegyük az edzést, a lépésszámon, a megtett távolságon és az elégetett kalóriákon túl további adatokra lesz szükségünk. A mért eredményeket visszanézve például a bőrünk hőmérséklete, a pulzusszámunk és az edzés során összesen elégetett kalóriamennyiség alapján meg tudjuk majd állapítani, hogy kihoztuk-e aznap magunkból a maximumot, illetve azt is, hogy túlhajszoltuk-e magunkat.

Ha edzünk, és nem pihenünk eleget, a szemetesbe dobjuk az aznapi munkát.

Ezt elkerülendő, elemezzük az adatainkat, és pihenjünk, ha kell. Az összetettebb monitorozásra a legjobb megoldást ebben a kategóriában már az igazi sportórák (Polar „M” szériás darabjai, vagy a Garmin Forerunner órák) nyújtják a legjobb választást, de itt még beleszólhatnak a versenybe a különböző mobilgyártók okosórái is, mint például az Apple Watch, a Samsung Gear S3 vagy a Huawei Watch 2.

Apple Watch Nike+ Forrás: AFP/2016 Getty Images/Drew Angerer

Ha maratonira, olimpiára készülünk

A hordható elektronikai eszközök fitneszközpontú kategóriájának a csúcsát a multisport vagy adott sportágra szakosodott kiegészítők jelentik. Ezen a területen két nagy játékos uralja a piacot, a Garmin és a Polar.

Itt a lépés- és pulzusszámmérés csak egy a sok értékes funkció közül.

Modelltől függően termékeik akár azt is meg tudják mutatni, hogy futás közben milyen a „vertikális oszcillációnk” (hogyan változik a súlypontunk a függőleges tengelyen lépés közben), milyen ütemben érintjük a talajt, és meddig érintkezünk a talajjal. Ezen részadatok elemzése során felfigyelhetünk a mozdulatsoraink rejtett problémáira, és esélyünk lesz ezek javítására, így hatékonyabbá válhatunk, valamint

a valós idejű (az órák kijelzőjén megjelenő) adatok alapján elkerülhetjük az esetleges sérüléseket,

melyek nem csak félbeszakíthatják, de ideje korán véget is vethetnek „karrierünknek”. A megtekintésre érdemes modellek ebben a kategóriában a Polar „V” szériája és a Garmin Fénix órái.

Nem szégyen a futás, hasznos! 123RF

Ezek a kiegészítők fontosak, és nagyon sokat segíthetnek a rendszeres mozgás szakszerű mederbe tereléséhez, de a legfontosabb mégis az, ami nem kerül pénzbe, mégis gyakran a legnehezebb hozzájutni, ez pedig az akaraterő és a kitartás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!