Videojátékkal tanítják vezetni az önvezető autókat

GTA 5 grand theft auto 5
Vágólapra másolva!
Javában készülnek a jövőre az autógyártók, közvetlen vagy közvetett módon egyre több erőforrást fektetnek az önvezető autókat vezérlő rendszerek kifejlesztésébe.
Vágólapra másolva!

Az egyik legnagyobb iparági problémát momentán az jelenti, hogy a fejlesztők nem képesek olcsón és hatékonyan tesztelni a robotpilótáikat. Az önvezető autók valódi utakon való járatása rendkívül költséges, jogi okokból csak néhány helyszínen valósítható meg, ráadásul a kutatók kevés ténylegesen hasznos információt kapnak a robotpilótáik tökéletesítéséhez.

Érdekes dolgokat tanulhatnak az autók a GTA-tól. Forrás: Rockstar Games

Éppen ezért felmerült az ötlet, hogy szimulációs módszerrel hatékonyabbá lehetne tenni a robotpilóták képzését: egyrészt messze több információt kapnának a fejlesztők, másrészt pedig az önvezető rendszerek programozásán elvégzett módosítások eredménye azonnal tesztelhetővé volna. A Princeton Egyetem önvezető autókkal foglalkozó laborja pont ezt teszi, és még csak saját virtuális környezetet sem kellett alkotniuk a projekten dolgozó kutatóknak, helyette

a Grand Theft Auto V. videojátékot hívták segítségül.

A kutatók szerint a GTA V rendkívül részletgazdag grafikája ideális az önvezető rendszerek helyzetfelismerő képességeinek tesztelésére, plusz a játékban már alapvetően megtalálható 262 különféle jármű, 14 előre beállított időjárási körülmény, és persze az ezernél is több kiszámíthatatlan mozgó gyalogos is komoly segítséget nyújt.

nyilatkozta a David Cacchet, az önvezető autók tervezésével foglalkozó Nio szimuláción alapuló fejlesztésekért felelős munkatársa a Bloombergnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!