Egyszerűbb lesz játékot publikálni a Steamen

steam cimlap logo
Vágólapra másolva!
Címenként 100 dollárba kerül majd a piactéren való listáztatás.
Vágólapra másolva!

Öt évvel ezelőtt örökre megváltozott a digitális PC játékok piaca, a Valve ugyanis a Steam Greenlight programján keresztül bárkinek lehetővé tette a játékok publikálását. Ezzel kezdetét vette az indie-forradalom, mostanra több ezer olyan játék vált elérhetővé a nagyközönség számára, amelyeknek korábban esélyük sem lett volna felkerülni a mostanra 125+ millió gamer által aktívan használt Steamre.

Forrás: Steam

A jelenlegi Greenlight program aránylag egyszerűen működik: a játékokat publikálni kívánóknak először ki kell fizetniük 100 dollárt, majd feltölthetik a projektjeiket a Greenlight listába, a megfelelő mennyiségű szavazatot kapó projektek pedig elérhetővé válhatnak a Steam áruházában.

Persze közel sem tökéletes a Greenlight: az elmúlt években brutális mennyiségű értelmetlenül kifejlesztett játék került fel az áruházba, ráadásul rosszindulatú egyének rendszeresen visszaélnek a publikálási lehetőséggel, hogy némi aprót keressenek a néhány óra alatt összedobott játékaikkal. A Valve nemrégiben úgy döntött, hogy megszünteti a Greenlightot, a helyét valamikor a közeljövőben a Steam Direct veszi át.

A Steam Direct jóval egyszerűbb a Greenlightnál, egy klasszikus publikálási programról van szó:

a fejlesztők játékonként kifizetnek egy bizonyos összeget, majd a kötelező háttérellenőrzésük után máris megjelenhetnek a termékeik.

A Valve most közölte, hogy címenként 100 dollár lesz a publikálási költség, azonban a fejlesztők ezt visszakapják, amennyiben a játékuk eléri az 1000 dolláros bevételi határt. Ha ez nem jön össze, akkor a pénzük 100 százalékban a Child's Play jótékonysági szervezethez kerül.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!