Olcsó processzorok hadát dobta piacra az AMD

amd ryzen cpu processzor am4
AMD Ryzen
Vágólapra másolva!
A Ryzen 3 modellek mellett Athlon és A-szériás modellek is elérhetővé váltak.
Vágólapra másolva!

A pár nappal ezelőtt bejelentettnek megfelelően csütörtökön az AMD piacra dobta az elsősorban belépőkategóriás gamer számítógépekbe szánt Ryzen 3 processzorait. Első körben két modell került piacra: a Ryzen 3 1200 modell 109 dollárba, míg a Ryzen 3 1300X CPU 129 dollárba kerül.

Mindkét AMD Ryzen 3 processzor négymagos, szemben az rivális Intel Core i3 modellek két mag + Hyper-Threading felállásával Forrás: AMD

Mindkettő négymagos, és az eddig megjelent tesztek alapján gyári órajeleken rendkívül hasonló, javarészt jobb teljesítményt nyújtanak a némileg drágább riválisaiknál, a 117 dolláros Core i3-7100 és a 138 dolláros Core i3-7300 központi egységeknél. Emellett azoktól eltérően túlhajthatóak, bár ez az opció nem érhető el a legolcsóbb A300 és A320 lapkakészletes alaplapokban.

Nagyon úgy tűnik, hogy az AMD Ryzen 3 modellek az utolsó fillérig megérik az árukat.

Mondanánk, hogy most aztán nekiállhat félni az Intel, azonban a túl erősre sikeredett Pentium G4560-nal a vállalat már az év elején saját maga tönkretette a Core i3-eladásokat; az új Ryzenek már csak a pontot teszik fel az i-re.

A Ryzenekhez hasonlóan az új Athlon és A-szériás processzorok is az AM4-es tokozású alaplapokba mennek bele, de előző generációs technológiákra épülnek Forrás: AnandTech

A Ryzen 3 modellek elérhetővé válása nem keltett meglepetést, hiszen az AMD maga figyelmeztette a vásárlókat a jeles alkalomra. Ami viszont már meglepetést keltett, hogy a termékekkel együtt végre a tavaly bejelentett Athlon és A-szériás processzorok is a boltok polcaira kerültek, eddig csak a PC-gyártók tudtak rendelni a termékekből. A két család között az a különbség, hogy az Athlonokban nincs integrált grafikus vezérlő, míg az A-szériás modellekben van.

Igen furcsa termékekről van szó: ugyanazokba az AM4 tokozású alaplapokba mennek bele, mint a Ryzen processzorok, és ebből sejthetően ugyanúgy DDR4 memóriát is használnak, viszont a processzorrészük még az AMD előző generációs technológiája. Az A-szériás egységekben a Radeon RX-ek előtti generációt képviselő grafikus lapka dolgozik, a GCN3 architektúra még a Radeon Fury kártyákban mutatkozott be.

Sajnos az AMD nem jelentette be az Athlon és A-szériás processzorok árát, de várhatóan olyan 50-110 dollár között lesznek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!