Most épp így lopják a Facebook-jelszót

facebook
A picture taken on December 28, 2016 in Vertou, western France, shows logos of US online social media and social networking service Facebook. / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Vágólapra másolva!
Szerencsére nagyon könnyen elkerülhető az áldozattá válás.
Vágólapra másolva!

Mindig probléma, mikor illetéktelen személyek lépnek be a felhasználói fiókjainkba, azonban még az efféle incidensek közül is kiemelkedően kellemetlen a Facebook-fiókunk feletti hatalomátvétel. A Facebookozók többsége számára ez a szolgáltatás jelenti az internetes jelenlét epicentrumát, az ismerősök javával való kapcsolattartás elsődleges csatornáját. Ha valaki kitesz minket a saját fiókunkból, akkor egyrészt nagy munka egy új regisztrációval a nulláról felépíteni a profilunkat, másrészt a betörő kellemetlen bejegyzésekkel megalázó helyzetbe hozhat minket az ismerőseink előtt.

Forrás: AFP/Loic Venance

A Facebookon használt felhasználói neveket és jelszavakat általában megtévesztéses módszerrel lopják a netes bűnözők: létrehoznak egy a Facebook bejelentkezőoldalára megszólalásig hasonlító kamu weblapot, majd megpróbálják rávenni a potenciális áldozatokat, hogy megadják rajta a belépési adataikat.

Ezeket a kamu weblapokat szerencsére nagyon egyszerű kiszúrni, a böngésző címsorában lévő linkjük gyorsan elárulja őket. Ha számítógépről jelentkezünk be a Facebookra, akkor a „facebook.com" címnek kell megjelennie a címsorban, ha pedig mobilról lépünk be, akkor az „m.facebook.com" feliratnak kell látszódnia.

Ha ezek helyett bármi más szöveg olvasható a címsorban, akkor semmiképp se próbáljunk meg bejelentkezni, hiába tűnik teljesen valódinak a megjelent weblap.

Vigyázat: ez nem a Facebook bejelentkezési oldala! A címsáv gyorsan elárulja az adatlopó webhelyeket, ne felejtsünk el rápillantani az adatok megadása előtt Forrás: MakeUseOf

A bejelentkezési adatokat ellopni kívánók most egy picit továbbfejlesztették a kamu weblapos megoldást: olyan webcímeket készítenek, amelyek „facebook.com" vagy „m.facebook.com" szöveggel kezdődnek, majd utána rengeteg kötőjelet vagy hasonló karaktert tesznek be. Ez azért fontos, mert így nagyon hosszú lesz a webcím, és ki tudják takarni a végén lévő valódi domaincímet, mivel nem fér el az egész cím a böngésző címsávjában.

Íme egy konkrét példa az efféle átverős linkekre:

http://m.facebook.com----------------validate----step1.rickytaylk.com/sign_in.html

Ugyan ez továbbra is nagyon furcsán mutat a böngészők címsorában, azonban rengeteg felhasználó elintézheti azzal a problémát, hogy biztos a készülékében van a hiba.

Erről szó sincs: ha ilyet látunk, az garancia arra, hogy valaki épp megpróbálja ellopni a belépési adatainkat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!