17,5 millió felhasználót érint a Disquis hackje

e-mail notebook laptop hackaton
MIAMI, FL - FEBRUARY 01: Miguel Chateloin (L) and Lazaro Gamio use their computers to write code that would allow people living in Cuba to use email to post to blogs during the Hackathon for Cuba event on February 1, 2014 in Miami, Florida. The hackathon brought together experts and programmers to devise innovative technology solutions aimed at strengthening communications and information access in Cuba. The event is organized by Roots of Hope with support from the John S. and James L. Knight Foundation. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Csak most derült fény az öt évvel ezelőtti biztonsági incidensre.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években futótűzként terjedt a Disquis használata, hiszen a segítségével a portálok üzemeltetői pillanatok alatt fejlett kommentrendszerrel láthatják el a weboldalaikat. Érthető: a körülményektől függően a Disquis ingyenes vagy olcsó, nem kell törődni a fejlesztésével és az üzemeltetésével, ráadásul a látogatók számára is kényelmes.

Forrás: AFP/Joe Raedle

Most kiborult egy kicsit a bili, ugyanis Troy Hunt biztonsági kutató és blogger tudomására jutott, hogy még 2012 júliusában ellopták a Disquis felhasználói adatbázisának egy ismeretlen méretű részét. Szerencsére kapott egy másolatot az adatokról, amely alapján 17,5 millió felhasználói fiókot érintett a hack.

A betörés során felhasználói nevek, gyengén titkosított jelszavak, e-mail címek, továbbá regisztrációs és belépési dátumok kerültek a támadó birtokába.

Az aránylag jó hír az, hogy csak az érintett felhasználók körülbelül harmadának szivárgott ki a jelszava.

A Have I Been Pwned? webhelyen bárki ellenőrizheti, hogy érintett-e a felhasználói fiókja az incidensben.

Hunt először a Disquist kereste meg a problémával: a szolgáltatás illetékesei 24 órán belül megerősítették az adatlopás tényét, majd megkezdték az érintett felhasználók tájékoztatását, a jelszavaik lecserélését. A cég szerint az elmúlt években rengeteg biztonsági fejlesztést kapott a Disquis, például 2012 vége óta a jelszavakat is modern titkosítással tárolja.

A betöréssel kapcsolatos nyomozás csak most indult, a következő időszakban a Disquis valószínűleg további tájékoztatást nyújt majd a részletek kapcsán.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!