Három év felfüggesztettet kapott a script kiddie

iPhon 4S, 2011
A customer looks at an Apple iPhone 4S in Seoul on November 11, 2011. Apple's new iPhone went on sale in tech-savvy South Korea November 11, with rival distributors staging elaborate launch events but refusing to disclose the number of pre-orders. AFP PHOTO / KIM JAE-HWAN / AFP PHOTO / KIM JAE-HWAN
Vágólapra másolva!
Véletlenül több segélyhívásokat fogadó központot is túlterhelt.
Vágólapra másolva!

Tavaly októberben élete eddigi legnagyobb hibáját követte el a 19 éves Meetkumar Hiteshbhai Desai, miután egy félresikerült csínyének köszönhetően három Arizona államban lévő, segélyhívásokat fogadó központot bénított le. Az egyik számítógépes rendszere kis híján összeomlott a nagy terheléstől.

Forrás: AFP/KIM JAE-HWAN/Kim Jae-Hwan

A fiatal az interneten kapott egy Apple iOS-es programhibát kihasználó kódot. Két saját verziót készített belőle: az egyik felugró ablakokat nyitogatott az iPhone-okon, a másik pedig tárcsáztatta velük a 911-et, majd a kapcsolat létrejöttekor megszakította a hívást.

Desai azt tervezte, hogy csínyként megosztja a különféle közösségi hálózatokon az ablaknyitogatós támadó kódot, azonban állítása szerint véletlenül a 911-et hívogató kódot kezdte el terjeszteni. Az ismerősei mit sem sejtve lekattintották a linkjét, mire a telefonjaik hívásokkal árasztották el a segélyhívásokat fogadó telefonközpontokat.

Háromszáznál is több szükségtelen hívás futott be a környék három segélyhívójára.

Az ügyet természetesen kivizsgálta a rendőrség, pár nap alatt eljutottak Desaihoz. A fiatal azonnal beismerte a tettét, állítása szerint megbánta azt, és együttműködött a rendőrséggel. Ettől függetlenül a segélyhívók túlterhelése nem tréfadolog, az ügyében ítélkező bíró három év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a balul elsült tréfáért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!