Reklámkiegészítőt telepített a Firefoxba a Mozilla

mozilla firefox
A man walks past a poster of Mozilla Firefox on February 27, 2013 at the Mobile World Congress, the world's biggest mobile fair, in Barcelona. The European Union warned member states on February 26 to free up the airwaves for new, super-fast fourth generation mobile networks and threatened legal action against those that deliberately block the process. AFP PHOTO/JOSEP LAGO / AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
A jelek szerint csak az Egyesült Államokban élőknek ment ki a beépülő.
Vágólapra másolva!

Ugyan nem állnak távol a botrányok a Mozillától, de azért nem jellemző, hogy a Firefox fura húzásokkal borzolná a felhasználók idegeit. Sajnos ami késik, az nem múlik, a hét elején egyes felhasználóknál a Mozilla nagy csendben telepített egy Looking Glass nevű beépülőt a Firefoxba. A jelek szerint csak az egyesült államokbeli felhasználóknál jelent meg a kéretlen szoftver, mostanra letiltotta a Mozilla.

Forrás: AFP/Josep Lago

Némi nyomozás után kiderült, hogy egy médiaattrakcióról van szó, három webhely valamelyikét meglátogatva a böngésző nem teljesen tisztázott tevékenységbe kezdett. A felhasználók érdeklődésére válaszul a Mozilla elárulta, hogy a Mr. Robot sorozatnak próbáltak kis felhajtást csapni, szerda éjszaka debütált a harmadik évad záróepizódja az USA-ban. Természetesen nem önszorgalomból hirdette más termékét a Mozilla, de az nem világos, hogy a szervezet kapott-e anyagi ellenjuttatást a kiegészítő felhasználókhoz való eljuttatásáért.

A Mozilla szerint ez elég jó ötletnek tűnt, hiszen a sorozat az online magánszféráról és a biztonságról szólt, többek közt ezek védelme jelenti a Mozilla fő célkitűzéseit is. Ennek szellemében jó lenne, ha a Mozilla a jövőben nem telepítgetne csendben és jóváhagyás nélkül gyanús bővítményeket a felhasználók böngészőibe, a végén még megcsappan benne a nagyközönség bizalma.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!