Tönkreteheti a mobilokat egy androidos kártevő

kaspersky loapi telefon akku
A Loapi által okozott terheléstől két nap után eldeformálódott a Kaspersky által használt tesztmobil akkuja
Vágólapra másolva!
A Loapi két nap alatt kivégezte a Kaspersky tesztmobiljának az akkuját.
Vágólapra másolva!

Az androidos kártevők számos módon lehetnek veszélyesek, azonban a telefonok fizikai biztonságát a lehető legritkábban veszélyeztetik. A Kaspersky most beszámolt egy kivételről: a magát antivírusoknak, vagy felnőtt tartalmakat kínáló appoknak álcázó Loapi kártevő olyan intenzitással bányássza a Monero nevű kriptopénzt, hogy túlhevülhetnek tőle a mobilok. Sőt, a Kaspersky által használt tesztmobilnak két nap után még az akkuja is eldeformálódott a folyamatos igénybevételtől.

A Loapi által okozott terheléstől két nap után eldeformálódott a Kaspersky által használt tesztmobil akkuja Forrás: Kaspersky

Telepítése után a Loapi agresszíven adminisztratív jogokat követel a mobilokon. Ezek megszerzése után például a képernyő zárolgatásával, továbbá a Beállítások alkalmazás kilövésével próbálja megakadályozni az eltávolítását, a vírusirtókról pedig azt hazudja a mobilozóknak, hogy azok rosszindulatú programok.

A Loapi nem csak kriptopénz bányászatára képes, hanem eláraszthatja hirdetésekkel a készülékeket, túlterheléses támadásokhoz használható botnetbe szervezi azokat, plusz akár emelt díjas SMS-ek küldésére is utasítható.

Szerencsére a kártevőt nem sikerült feltölteni a Play Áruházba, de a mobilozókat még internetes hirdetéseken keresztül is próbálják révenni a készítői, hogy manuálisan töltsék le és installálják a készülékeikre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!