BitCoint kértek az elrabolt ukrán szakértőért

pavel lerner bitcoin emberrablás
Pavel Lerner
Vágólapra másolva!
Valaki kifizette a váltságdíjat, ezután szabadon engedték Pavel Lernert.
Vágólapra másolva!

A tévhitekkel ellentétben a BitCoin nem egy totálisan anonim és követhetetlen pénzhelyettesítő eszköz, azonban ez nem akadályozza meg az emberrablókat, hogy készpénz helyett egyre gyakrabban ilyenben követeljék a váltságdíjat. December végén nagyot kaszált néhány bűnöző, miután sikerült 1 millió dollár, azaz olyan 259 millió forint értékű BitCoint kizsarolniuk egy kriptopénz-szakértő szabadon engedéséért.

Pavel Lerner Forrás: Pavel Lerner / Facebook

Pavel Lernert hat felfegyverzett, símaszkot viselő férfi rabolta el a kijevi irodájának közeléből, még 2017. december 26-án. Az ukrán rendőrség szerint ez volt az első eset az országban, hogy valakiért készpénz helyett kriptopénzt kértek váltságdíjként. Három napon belül teljesült is a követelésük, mire szabadon engedték Lernert. Fizikailag nem bántalmazták, de persze nagyon megviselték az események.

Egyelőre nem világos, hogy ki fizette ki a váltságdíjat.

Lerner az EXMO kriptopénz-tőzsde vezető elemzője, erős a gyanú, hogy a cég teljesítette az emberrablók követelését. Erre utal a vállalat az ügyben kiadott sajtóközleményének szövegezése is, azonban az EXMO konkrétan nem cáfolta vagy erősítette meg a feltételezést.

Az EXMO biztosította az ügyfeleit, hogy a vagyonuk egy pillanatig sem volt veszélyben, Lerner nem tudott volna a például az emberrablók fenyegetésére pénzeket leemelni a számláikról.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!