Bejelentette az Apple az új iPhone-okat

Apple Debuts Latest Products GettyImageRank2 CUPERTINO, CALIFORNIA - SEPTEMBER 11: Phil Schiller, senior vice president of worldwide marketing at Apple Inc., speaks at an Apple event at the Steve Jobs Theater at Apple Park on September 12, 2018 in Cuperti
CUPERTINO, CALIFORNIA - SEPTEMBER 11: Phil Schiller, senior vice president of worldwide marketing at Apple Inc., speaks at an Apple event at the Steve Jobs Theater at Apple Park on September 12, 2018 in Cupertino, California. Apple is expected to announce new iPhones with larger screens as well as other product upgrades. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Apple szeptember 12-én, magyar idő szerint este 19:00-kor kezdődött sajtókonferenciáján bemutatta az új iPhone-okat, melyek a korábban kiszivárgott pletykák után már nem tartogattak túl sok meglepetést. A két drágább készülék mellett érkezik egy kevésbé borsos árú modell, az Apple Watch okosóra pedig tényleg hasznos újdonságokkal bővült.
Vágólapra másolva!

Az Apple sajtókonferenciája egy látványos videóval indult, amiben egy hölgy a Mission Impossible zenéjére, mindenféle lehetetlen helyzeten átverekedve magát vitt el egy nagyon titkosnak látszó csomagot a Steve Jobs Theatre-be, ahol az előadást tartják majd.

Hamar kiderült, hogy a csomagban mindössze az a kis kattintgatós eszköz volt, amivel a diákat váltja majd Tim Cook vezérigazgató. A videó után aztán persze Cook tényleg úgy jött be a színpadra, mintha abban a pillanatban kapta volna meg a holmit, és belekezdett az előadásba.

Először az Apple üzleteit dicsérte, melyek szerinte nyitottak, szórakoztatóak és teljesen a vásárlóról szólnak. Ráadásul nem mellesleg már 500 millió ügyfelet fogadnak évente. Ennél talán fontosabb, hogy mostanra a vállalat leszállított 2 milliárd olyan eszközt, melyen az iOS fut. Ennek örömére pedig egy olyan kütyüt szeretnének bemutatni először, ami mindig és mindenhol velünk van. És nem az iPhone, hanem a Watch, vagyis az okosóra új verziója.

Forrás: Origo

EKG-mérő került az új Apple Watchba

Döbbenetes, hogy az Apple Watch mára nemcsak a világ legnépszerűbb okosórája, hanem a legnépszerűbb órája, tekintsünk bármilyen kategóriát is. A készülék folyamatos értesítéseket küld nekünk, számíthatunk rá, hogy segít megőrizni az egészségünket, ráadásul a beépített GPS segítségével még az életünk megmentésében is jó szolgálatot tehet. Most pedig bemutatkozott a teljesen új, 4-es sorozatú óra.

A legnagyobb változtatás, hogy a kijelző kereteit kitolták, amennyire lehetséges, és a kijelző üvegborítása most már lefolyik a készülék oldalain, ezzel tökéletesen illeszkedve az oldalsó kerethez.

Ez tulajdonképpen azt eredményezi, hogy a képernyő mérete 35%-kal nagyobb lehetett úgy, hogy magának az órának a fizikai mérete alig változott. Ennek örömére fogták magukat, és a kezelőfelület egy részét is alaposan átdolgozták, valamint további látványos és jobban testre szabható számlapok váltak elérhetővé.

Forrás: Origo

Teljesen átdolgozták az oldalsó tekerőt is, amihez most már rezgős visszajelzéseket tud továbbítani az óra, így még jobb, még inkább mechanikus érzést tud átadni a felhasználónak. A hátlap pedig most már teljesen zafírkristályból és üvegből készül, továbbá a kis kütyü hangszóróit is átalakították, hogy még jobban szóljon.

A belsejében egy teljesen új, kétmagos, 64 bites processzor dolgozik, amit az Apple saját maga tervezett, és az ígéretek szerint legalább megduplázza a teljesítményt. De olyan belső dolgok is megújultak, mint például a gyorsulásmérő és a giroszkóp, aminek a segítségével az óra automatikusan fel tudja ismerni, ha a felhasználója elesett, és fel tudja ajánlani, hogy vészhívást kezdeményezzen.

Ha erre egy percig nem reagálunk, akkor az óra feltételezi, hogy valami komolyabb bajunk esett, és magától hív segítséget.

Az Apple szerint ez azért nagyon fontos, mert minden évben a balesetek egy nagyon jelentős része a különböző esésekből származik.

Átgondolták a vérnyomásmérőt is, ami most már fel tudja ismerni, ha gyanúsan alacsony a vérnyomásunk, és tud jelzést adni, de a pulzusmérő is fejlődött és képes figyelmeztetést küldeni, ha például azt tapasztalja, hogy furcsa, bizonytalan ritmusban ver a szívünk.

De az egyik legnagyobbnak tűnő újdonság, hogy bekerült az órába tulajdonképpen egy EKG-gép. Ez az első alkalom, hogy egy hétköznapokban hordható pici eszközbe sikerült ezt belepréselni, holott egyébként nem egy vállalkozás kísérletezett azzal, hogy megvalósítsa. Fél percen belül tud teljes mérést végezni, aminek az eredményeit aztán gyorsan megoszthatjuk, akár az orvosunkkal is, mindez pedig nyilvánvalóan életeket menthet.

Szóval mondhatjuk, hogy jelenleg az Apple Watch tud vigyázni leginkább az egészségünkre, és lehetőleg már azelőtt jelzést adni, mielőtt komolyabb baj lenne, vagy ha már megtörtént a probléma, akkor segítséget hívni a beavatkozásunk nélkül is.

Mindezen újítások mellé az Apple továbbra is egész napra szóló akkuidőt ígér. Az árak tekintetében a sima verzióért 399 dollárt, a mobilhálózat vételére alkalmas változatért pedig 499 dollárt kell majd leszurkolnunk, a megjelenésre pedig szeptember 21-én számíthatunk. Az előző változat árát leviszik 280 dollárra rögtön a bemutatót követően.

Forrás: Origo

Bejöttek a pletykák az új iPhone XS-sel kapcsolatban

Az órás felvezető után szerencsére Tim Cook gyorsan rákanyarodott az új iPhone-ra, ami a korábbi pletykáknak és információknak megfelelően az iPhone XS nevet kapta, mint ahogy az új arany szín is bejött. A burkolatot átdolgozták, így még inkább ellenáll a szálló pornak, valamint a folyadékoknak (állítólag tesztelték sós vízzel és sörrel is, és túléli).

A kétféle méret is bejött: egy 5,8 hüvelykes és egy 6,5 hüvelykes méretű készüléket kapunk, mindkettőt OLED kijelzővel, HDR10 és Dolby Vision támogatással. A nagyobbik változat neve iPhone XS Max, azonban az mindkét telefonban közös, hogy teljesen átdolgozott, sztereó hangrendszert kapnak, ami az Apple szerint úgy szól, mint még egyetlen okostelefon sem.

Forrás: Origo

Természetesen a szenzorsziget továbbra is jelen van a kijelző tetején, amit persze idénre még tovább csiszoltak, így a vállalat szerint ez jelenleg a legbiztonságosabb rendszer, amit megkaphatunk.

Az erőt a tavalyi processzor továbbfejlesztett változata, az A12 Bionic adja, melyet már a teljesen új, 7 nanométeres gyártástechnológiával készítenek, aminek köszönhetően még nagyobb teljesítményt lehet kisajtolni belőle, adott esetben még akár kevesebb fogyasztás mellett.

A processzor ezúttal is 6 magot vonultat fel, melyek között vannak kisebb teljesítményű, fogyasztásra kihegyezett magok és nagy teljesítményű magok is. A saját fejlesztésű 4 magos grafikus egység mellett a tavalyi Neural Engine, vagyis a mesterséges intelligenciáért felelős feldolgozó javult, ami már 5000 milliárd olyan műveletet tud elvégezni másodpercenként, melyek kifejezetten a gépi tanuláshoz szükségesek. Ennek köszönhetően még komolyabb AR-es (kevert valóság) alkalmazások valósíthatók meg, hiszen a processzor valós időben jóval több adatot tud feldolgozni, de a fotózási képességek is javulnak, mert a telefon jobban megérti a jelenetet.

Forrás: Origo

Ezt követően következett némi alkalmazásbemutató. Egészen konkrétan Todd Howard, a Bethesda vezetője mutatta be a The Elder Scrolls: Blades nevű új szerepjátékot, ami a legendás Elder Scrolls-sorozat mobilos változata lesz, és szeptemberben érkezik iPhone-ra. Talán még ennél is érdekesebb volt a Steve Nash (kosárlabda-legenda) által bemutatott Homecourt nevű alkalmazás, amivel rögzíthetjük a dobásainkat, amiket a program aztán kielemez, és tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogy mely pontokon kellene javítanunk, hogy nagyobb eséllyel találjunk be a kosárba.

A kamerarendszer alapjaiban nem változott: két darab 12 megapixeles lencsét kapunk, melyek közül az egyik a széles látószögű, míg a másik az optikai zoomot teszi lehetővé.

Mindkettő kapott optikai képstabilizálást, valamint még jobbak a szenzorok, és továbbfejlődött a háttérben működő hardver és szoftver is. Minden egyes fotón 1000 milliárd műveletet tud elvégezni a készülék abban a pillanatban, ahogy elkészítettük, és mindent jó alaposan kielemez, hogy a végeredmény tökéletes legyen: a téma megfelelően kiemelődjön, a részletek minél jobban kivehetők legyenek, és persze ne legyen a célpontnak piros szeme sem.

Forrás: Origo

Az Apple bevezette a Smart HDR-t, ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy az új lencséknek és a mesterséges intelligenciának hála még okosabban tud variálni a színekkel, hogy minél élethűbb legyen a végeredmény. De az iPhone XS jobban bánik a háttérelmosás „bokeh” effektusokkal is, aminek ráadásul az intenzitása most már utólag állítható az elkészített fotókon.

Ami az akkuidőt illeti: a sima iPhone XS körülbelül fél órával, az iPhone XS Max pedig másfél órával bírja majd tovább, mint a tavalyi csúcsmodell. Mindegyik gyorsabb adatkapcsolatot ígér, és végre az Apple lehetővé teszi, hogy két SIM-kártyát tegyünk be a telefonokba, amit már évek óta kérnek a felhasználók.

Csak éppen ez nem úgy valósul meg, ahogy gondoltuk, a nyugatra szánt modellekben ugyanis egy sima SIM-kártyát és egy virtuális eSIM-kártyát használhatunk. Egyedül a Kínának szánt modellekbe lehet majd betenni ténylegesen két valódi SIM-kártyát.

Köszönjük, Apple.

Megérkezett az olcsóbbik iPhone is

A pletykáknak megfelelően befutott készülék az iPhone XR nevet kapta. Teljesen alumíniumból készült, üveg hátlappal, és mindenféle vidám színben kapható lesz, körülbelül úgy, ahogy annak idején az iPhone 5C.

A nagyobb változatokkal szemben ez nem OLED, hanem LCD kijelzőt használ és 6,1 hüvelykes. Viszont az Apple szerint a legjobb LCD-kijelző, amit valaha telefonba raktak, és igyekeztek annyira lecsökkenteni a képernyő káváit, amennyire csak lehet.

Forrás: Origo

Ami fontos, hogy ugyanazt a processzort, vagyis az A12 Bionicot kapja meg, mint a nagyobbik testvérei, és ugyan a hátoldalán csak egy lencsét találunk, ez is megegyezik a drágább modelleken használt széles látószögű lencsével. Az Apple szakértői az egy lencse ellenére meg tudták oldani a mélységélességes effektusokat.

Az előlapon is ugyanazt a szenzorszigetet találjuk, mint a drágább változatokon, ami egyben azt is jelenti, hogy Home gomb ezen sincs, teljesen az arcfelismerésre hagyatkozik.

Ami az árakat illeti, 749 dollárt kell majd letennünk az asztalra a legkisebb, 64GB-os tárhellyel szerelt változatért, de lesz 128GB-os és 256GB-os is, melyek ára egyelőre még nem ismert.

Az iPhone XS 999 dollártól kezdődik a 64GB-os változatért, és ebből 256GB-os, valamint 512GB-os változat lesz elérhető, mint ahogy az iPhone XS Maxból is, de az már 1099 dollártól indul.

Az előrendelés szeptember 14-én, tehát most pénteken kezdődik, majd egy hétre rá már szállítják a szerencsésebb országokban, nálunk azonban további egy hetet kell majd várni, egészen szeptember 28-ig.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!