Üldözik a Google-nél a konzervatív munkavállalókat?

Google logó
(FILES) This file photo taken on November 20, 2017 shows shows logos of US technology company Google displayed on computer screens. Google is accused of illegally collecting data belonging to more than five million UK iPhone users, in a mass legal action launched on November 30, 2017. A campaign group dubbed 'Google You Owe us' says the tech giant owes consumers "trust, fairness and money" after unlawfully placing cookies on mobile phones between 2011 and 2012. / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Vágólapra másolva!
A sokszínűség jegyében terrorizálnák egyes főnökök a régi vágásúakat.
Vágólapra másolva!

A Szilícium-völgy egyes legismertebb techcégei köztudottan rendkívül liberális beállítottságúak, ami nem probléma, azonban több esetben is felmerült már, hogy sikerült túlpolitizálniuk magukat. Tavaly augusztusban James Damore, a Google konzervatív beállítottságú szoftvermérnöke egy hosszú belsős e-mailben erősen bírálta a vállalat kultúráját, továbbá vitatkozott egyes liberális nézetekkel. A levél óriási megbotránkozást keltett a cégen belül, többen teljes terjedelmében kiszivárogtatták a sajtónak, röviddel később pedig a Google elbocsájtotta Damore-t.

Forrás: AFP/Loic Venance

A férfi szerint jogtalanul volt a menesztése, így most beperli a Google-t az állítólagos diszkriminálása miatt, ráadásul az ügyvédje érdekes információkkal állt elő. A bíróságra beadott iratok alapján a Business Insider azt írja, hogy a Google egyes menedzserei feketelistákon gyűjtik a konzervatív beállítottságú beosztottakat, a magyarázat szerint azért, mert ők rosszul bánhatnak a kollégáikkal.

– olvasható egy menedzser diplomatikus válasza arra, hogy van-e listája konzervatív beosztottjairól.

Ennél is érdekesebb, hogy egy másik menedzser felvetette az ötletet, miszerint össze kellene írni, és a cégen belül nyilvánosságra kellene hozni a konzervatív értékrendű munkavállalók listáját.

Olyanok kerülhetnének rá, akik útjában állnak a cégen belüli sokszínűség megvalósításának, és elolvasható volna, hogy milyen kijelentések vagy vélemények miatt kerültek fel a listára.

A céges listával előhozakodott menedzser azon is tűnődött, hogy a problémásnak tartott személyek esetében talán

érdemes lenne lefolytatni valamiféle bírósági tárgyalásra emlékeztető eljárást,

csak hogy meggyőződjenek az illető mérgezőnek tartott nézeteiről, mielőtt felteszik a listára.

James Damore ügyvédje közölte, hogy jelentkezhetnek nála a Google olyan volt munkatársai, akik úgy érzik, hogy a fehér bőrszínük, a férfi nemük, vagy pusztán a konzervatív értékrendjük miatt diszkriminálta őket a vállalat. A férfit Harmeet Dhillon képviseli, az indiai származású jogász egy darabig a San Franciscó-i Republikánus Párt elnöke is volt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!