Visszavont egy kritikus patchet a Microsoft

Hannover, 2017. március 20. Az Intel amerikai cég standja a hannoveri CeBIT-en 2017. március 20-án. A világ egyik legnagyobb számítástechnikai és távközlési szakvásárán ebben az évben 70 ország több mint 3000 cége mutatja be termékeit, a partnerország pedig Japán. (MTI/EPA/Focke Strangmann)
Vágólapra másolva!
A hétvégén letiltotta az Intel egyik Spectre-javítását a vállalat.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben számos alkalommal foglalkoztunk a január elején napvilágra került, processzorokat érintő Meltdown és Spectre sebezhetőségekkel. Az összes chiptervező közül az Intel került a legnagyobb bajba, hiszen a vállalat szinte összes jelenleg használatban lévő processzorát érinti mindkettő. A Meltdownt már sikerült az operációs rendszerekhez kiadott frissítésekkel hatástalanítani, de a Spectre javításába eddig beletört a cég bicskája.

Forrás: MTI/EPA/Focke Strangmann

A Spectre alapvetően a laptopok és az asztali számítógépek alaplapi BIOS-ának frissítésével javítható, plusz emellett az Intel operációs rendszerekhez szánt patchet is kiadott rá.

A múlt héten az Intel kénytelen volt visszavonni az eredetileg kiadott BIOS-javítást, ugyanis instabillá váltak tőle a számítógépek, a hétvégén pedig a Microsoft ugyanezen okból egy Windows Update-es frissítéssel részlegesen lekapcsolta az Intel által a Windows 7 / 8.1 / 10 rendszerekhez készített javítást is.

Az Intel jelenleg dolgozik az összes elbaltázott javításának patchelésén, és egyelőre nem tudni, hogy azok mikor válhatnak újból elérhetővé.

Az ügy pozitívuma, hogy második nekifutásra talán sikerül az elkészítésük, az Intel már így is pont eléggé lebőgött a kapkodva elkészített, rendkívül kevés tesztelés után kiadott foltozásaival.

Kapcsolódó hír, hogy az idei év vége felé piacra kerülő, következő generációs processzoraiban az Intel teljesen hardveres javításokkal fogja megszüntetni a Meltdown és a Spectre sebezhetőségeket, így azoknak már nem lesz szükségük szoftveres javításokra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!