Távolról törölhette a lefoglalt mobilját egy gyanúsított

Juelle L. Grant
Juelle L. Grant
Vágólapra másolva!
Az ügyvédje szerint azt sem tudta, hogy ilyet egyáltalán lehet.
Vágólapra másolva!

A mobilozók jókora része valószínűleg már hallott róla, hogy az iOS és az Android is kínál a telefonok elveszítésekor használható kereső- és törlőeszközöket. Csak be kell jelentkezni a megfelelő webes felületre, majd azon ideális esetben kideríthető a mobil földrajzi helyzete, csörögtethető a készülék, üzenet írható ki a záróképernyőjére, továbbá inicializálható a távoli adattörlése. Ezek a lehetőségek persze csak akkor állnak rendelkezésre, ha az elveszített készülékek valamilyen módon csatlakoznak az internetre.

Juelle L. Grant Forrás: Schenectady Police Department

A New York állambeli Schenectady város rendőrségének most meggyűlt a baja a távoli törlési funkcióval. A hatóság egy október 23-án történt autós lövöldözési ügyet próbál felgöngyölíteni, a nyomozás során lefoglalta a 24 éves Juelle L. Grant okostelefonját. A nyomozók szerint ő vezethette az autót, amiből leadták a lövéseket. A rendőrség abban bízott, hogy az iPhone X mobilján lévő helyinformációk a bűnügy helyszínéhez kötik majd.

Sosem fog kiderült, hogy mi volt a telefonon, a rendőrség állítása szerint a telefonjának lefoglalása után Grant a Find My iPhone szolgáltatással távolról törölte a készülék háttértárán lévő adatokat.

Grant ügyvédje szerint a védence nem tett ilyet, azt sem tudta, hogy egyáltalán lehetséges távolról törölni az adatokat. A készülékének a lefoglalása után viszont vett egy másik iPhone-t, az ügyvédje most azt vizsgálja, hogy ennek a beállítása okozhatott-e adattörlést a másik mobilon. Feltehetően mindkettő eszközbe ugyanazzal az Apple ID-vel jelentkezett be a kliense.

Grant minden ellene felhozott vádat tagad, jelenleg két rendbeli bizonyítékmanipulálással, továbbá a nyomozás akadályozásával vádolja az ügyész.

A lövöldözés során senki sem sérült meg, Granten kívül egyelőre senkit sem tartóztatott le a rendőrség.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!