Kidobná az Intel processzorokat az Apple

apple safari macos ios iphone ipad macbook pro
Apple Safari
Vágólapra másolva!
Két év múlva saját fejlesztésű chip kerülhet a cég számítógépeibe.
Vágólapra másolva!

Néhány hónapja felröppent egy elég vadnak tűnő pletyka, most pedig saját forrásokból a Bloomberg is rákontrázott: a tervek szerint 2020-ban az Apple kidobhatja a laptopjaiból és az asztali számítógépeiből az Intel Core processzorokat, helyettük saját tervezésű központi egységek kerülhetnek a MacBook, iMac és Mac Pro modellekbe. Ennek elvileg az lenne a célja, hogy a vállalat összes terméke nagyon hasonló technikai alapokra épüljön, plusz így az Apple a saját kedve szerint fejleszthetné az eszközeiben dolgozó technológiát, és csökkenne a beszállítóknak való kiszolgáltatottsága.

Forrás: Apple

A lépés technikailag kivitelezhetőnek tűnik, hiszen az Apple már évek óta csillagászati összegeket öl a többek közt az iPhone és iPad termékekben is használt saját processzorok tervezésébe. Ráadásul óriási sikerrel, a házon belül tervezett A-szériás megoldásai teljesítményre képesek felvenni a versenyt a Qualcomm Snapdragon és a Samsung Exynos lapkakészletekkel.

Viszont jó kérdés, hogy a cégnek sikerülhet-e teljesítmény tekintetében annyira felskáláznia a technológiáját, hogy képes legyen versenyre kelni az Intel processzoraival.

Természetesen a chipváltás nem lenne láthatatlan az Apple számítógépeit vásárlók számára. Ugyan az új processzorok használatával észrevehetően emelkedhetne az akkus üzemidő, azonban a Mac gépeken jelenleg futtatható szoftverek mindegyikét minimum újra kellene fordítani ahhoz, hogy közvetlenül futtathatóak legyenek az új hardvereken.

Emuláció segítségével elméletileg megoldható lehet a nem újrafordított appokkal és játékokkal való kompatibilitás, ám cserébe az elvártnál lassabban működnének a kérdéses szoftverek.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy az Apple teljesen új technikai alapokra helyezné a Mac termékeket: a cég számítógépei 1994-2006 között PowerPC architektúrás processzorokat használtak, az Apple 12 éve állt át az Intel központi egységek használatára.

Az Apple és az Intel nem kívánták kommentálni a Bloomberg értesüléseit. Az utóbbinak persze nagyon fájna a szakítás, a becslések szerint az éves bevételének olyan 5 százaléka érkezik az Apple-től.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!