Ne adjon pénzt Mark Zuckerbergnek!

Facebook Mark Zuckerberg
A portrait of Facebook found Mark Zuckerberg is seen on an iPhone in this photo illustration on 28 August, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Facebook még az alapítóját sem képes megvédeni a megszemélyesítéstől.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben a Facebook különféle illetékesei számos hivatalos meghallgatáson elmondták, hogy a közösségi hálózat mindent megtesz a felhasználók adatainak és jogainak védelme érdekében. Röviddel ezután a cég átvitt másfél milliárd nemzetközi felhasználót a dublini leánycégétől az amerikai kirendeltségéhez, hogy ne kelljen alkalmazni rájuk a május végén életbe lépő, kifejezetten szigorú Európai Uniós adatvédelmi szabályokat. Ez a tett látszólag éles kontrasztban áll a cég szóbeli fogadalmaival.

Forrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

Az adatvédelmi aggályoknál tartva most kiderült, hogy a Facebook még a felsővezetőinek nyilvánvaló megszemélyesítését sem képes megakadályozni. A The New York Times beszámolója alapján a Facebookon és az Instagramon is folyamatosan visszaélnek többek közt Mark Zuckerberg és Sheryl Sandberg személyazonosságával, a kiadvány összesen 205 ilyen (mostanra törölt) kamu profilt azonosított a két szolgáltatásban.

Ezek közel felét bizonyítottan mások megkárosítására specializálódott csalók üzemeltették.

A csalók kamu profilokat hoznak létre többek közt Zuckerberg és Sandberg nevében, majd más felhasználóknak írogatnak, hogy nyertek a Facebook lottóján. Viszont a nyereményeik átvételéhez először pénzt vagy iTunes ajándékkártyás kódokat kell küldeniük.

A The New York Times számos áldozatot megszólaltatott, a 67 éves Gary Bernhardttól például három hónap leforgása alatt 1310 dollárt (339 ezer forintot) csalt ki egy kamu Zuckerberg.

A Facebook saját becslése szerint a felhasználói fiókok körülbelül 3 százaléka, olyan 60 millió személyesíthet meg másokat. Bevallása szerint a cég folyamatosan dolgozik azon, hogy ezeket a profilokat minél előbb sikerüljön detektálni és törölni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!