Ezekkel a szavakkal állnak hadilábon a magyar netezők

Woman Typing Phone Message On Social Network At Night Smart Phone Text Messaging Leisure Activity Girls Women Females Single Object Global Communications Sending Message Young Adult Typing Working One Person Discussion Communication Concentration Modern B
Young woman using cell phone to send text message on social network at night. Closeup of hands with computer laptop in background
Vágólapra másolva!
Íme a leggyakrabban helytelenül írt szavak és a legfurább tévedések toplistái.
Vágólapra másolva!

Ugyan a magyar nyelv szóban és írásban is kifejezetten nehéz, azonban számos más nyelvhez képest van egy aránylag nagy előnye: viszonylag egyedi és érthető hangokból áll, ami a magyar anyanyelvűek számára nagyban megkönnyíti a korábban még csak nem is hallott kifejezések hallás utáni helyes leírását, eltérően például az angoltól vagy a franciától.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Diego Cervo

Ettől függetlenül persze a szavak helytelen írása kifejezetten gyakori, főleg a tájszólással beszélő szülőkkel rendelkezőknek gyűlhet meg a bajuk a helyesírással, hiszen ők egyes esetekben alapvetően „rosszul” tanulták meg a szavakat; nem a hivatalos, irodalmi verziójukat sajátították el kiskorukban. Emellett persze vannak olyan kifejezések is, amelyeket élőbeszédben a többség rutinszerűen máshogy ejt ki, mint ahogy le kell írni, szuper példák erre az „aszt” és a „bicigli”.

A magyar netezők által a leggyakrabban helytelenül írt szavak Forrás: SocialOne

A közösségi média és az internet célzott elemzésével foglalkozó SocialOne ügynökség munkatársai hiánypótló felmérést készítettek: arra voltak kíváncsiak, hogy a magyar internetezők mely szavakat írják a leggyakrabban helytelenül, továbbá egy szubjektív listát is összeállítottak a leginkább meglepőnek tartott, jellemző hibákról.

A SocialOne által a legmegdöbbentőbbnek ítélt, gyakori helyesírási hibák Forrás: SocialOne

Óriási meglepetést nem hozott a 2017. április – 2018. április közt keletkezett internetes tartalmakon alapuló kutatás, a leggyakoribb és legmegdöbbentőbbnek tartott helyesírásbeli problémák talán a „muszály” kivételével mind az élőbeszédbeli és írásbeli különbségekre vezethetőek vissza.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!