Alvásmegvonást okozhat a gyors internet

Phones in Bed Couple Smart Phone Wireless Technology Bedtime Busy Dishonesty E-Mail Young Adult Looking Suspicion Problems Bonding Togetherness Dark Technology Social Issues Lifestyles Pensive Heterosexual Couple People Night Bedroom Internet Laptop Mobil
Young couple on their phones in bed.
Vágólapra másolva!
Németországi adatokat elemezve jutottak erre a kutatók.
Vágólapra másolva!

Világszerte egyre nagyobb problémát jelent az alvásmegvonás, a nem megfelelően kipihent emberek ugyanis bizonyítottan többet betegeskednek, vezetés esetén jelentősen csökkentik a közlekedés biztonságát, ráadásul az elvárhatónál rosszabb munkateljesítményük miatt jelentős kárt okoznak mind a munkáltatóiknak, mind pedig az országuk gazdaságának.

Forrás: Getty Images/Vasileios Economou/Becon

Az utóbbira konkrét példát hozva a becslések szerint Németországban évente olyan 200 ezer munkanapnyi idő megy kárba a kialvatlanság miatti hatékonyságcsökkenésnek köszönhetően, ami olyan 50-60 milliárd dollárnyi kárt okoz a gazdaságnak.

Az Európai Bizottság kutatási központja nemrég finanszírozott egy érdekes kutatást a témában, amelynek az eredménye a napokban jelent meg a Journal of Economic Behavior and Organization szaklapban. A kutatók Németország meglepően részletes technológiahasználati és alvási mintás statisztikáit elemezve arra jutottak, hogy a kiváló internettel rendelkező háztartásokban élők átlagosan olyan 25 perccel alszanak kevesebbet, mint a lassú internettel együtt élni kénytelen társaik.

A különbség kimagasló mértékű a fiatalok körében.

A kutatók szerint ez arra vezethető vissza, hogy a gyors internet az elektronikus média legkülönfélébb formáinak túlzott használatát népszerűsíti, a túl sok számítógépezés és mobilozás pedig negatív hatással van az alvás mennyiségére és minőségére. Ráadásul nem csak arról van szó, hogy a gyors nettel rendelkezők szimplán több időt töltenek a médiafogyasztással, de az alvási ciklust irányító hormonjuk (melatonin) termelését is megzavarhatja a kijelzők fénye, ami tovább növelheti az alvásmegvonásuk mértékét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!