Leszámol az ősrégi appokal az Android

2018.03.19. 14:07

A következő főverzió blokkolni kezdi a már régen a sorsukra hagyott szoftvereket.

Az évek óta nem frissített androidos alkalmazások eddig ritkán működtek rosszul az újabb eszközökön, hiszen az Android újabb és újabb verziói mindig is visszafelé kompatibilisek voltak. Ettől függetlenül az évek során a rendszer nem csak funkcionalitás, de alapvető működési sajátosságok tekintetében is elég sokat változott, így egyre nagyobb rá az esély, hogy hibás működést tapasztalhatnak az ősidők óta nem aktualizált szoftvereket telepítők.

Forrás: AFP/Don Emmert

A jelenleg Android P munkanéven emlegetett következő rendszer megkezdi a régi alkalmazásokkal való leszámolást. Most kiderült, hogy a fejlesztői előzetese a legutoljára az Android 4.1 vagy régebbi rendszerekkel szemben tesztelt appok elindításakor figyelmezteti a mobilozókat, hogy nincs garancia az adott programok megfelelő működésére.

A fejlesztői dokumentáció szerint az Android P stabil kiadása már konkrétan blokkolni fogja az efféle appok telepítését és futtatását. 

Az alkalmazásaik blokkolását könnyen elkerülhetik az érintett fejlesztők: csak meg kell emelniük a megcélzott Android verzióját a szoftverük forráskódjában, és tesztelniük kell az újrafordított appjukat az adott Androidon.

Ettől önmagában még nem ugrik meg az alkalmazásuk által minimumként megkövetelt Android verziója.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!