Börtönbüntetést kapott egy japán kriptobányász

megtakarítás félre tett pénz
2008-10-09 HAARLEM - Euro coins and bank notes and a broken piggy bank. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK
Vágólapra másolva!
Egy csalóprogramon keresztül bányászott némi aprót.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt olyan egy évben új játékszerrel bővült az internetes trükközők arzenálja, hiszen lehetővé vált egyes kriptovaluták böngészőkön keresztüli bányászata. A képlet egyszerű: a bányászok weblapokba vagy alkalmazásokba rejtik a bányászó kódokat, majd remélik, hogy minél több pénz összejön azzal, hogy kölcsönveszik mások számítógépeinek és mobiljainak a számítási teljesítményét.

A kép csak illusztráció Forrás: ANP/AFP/Koen Suyk

Japánban a világon elsőként elkezdtek lecsapni az olyanokra, akik engedély nélkül lopják a számítási erőforrásokat. Most megszületett az első ítélet: a 22 éves Masato Yasuda egy év börtönbüntetést kapott azért, mert egy játékhoz készített csalóprogramba kriptopénzt bányászó kódot illesztett.

A bíró három évre felfüggesztette a büntetés végrehajtását, így ha Masato nem tesz valami butaságot, akkor nem kell ténylegesen börtönbe vonulnia.

A fiatalember csalóprogramját 90 alkalommal töltötték le, ráadásul csupán olyan 5000 jen, azaz bő 12 ezer forint értékű kriptovalutát sikerült bányásznia az áldozatai számítógépeivel.

A körülményeket figyelembe véve kifejezetten kemény ítéletet hozott a bíró.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!