Leállíthatja az egyik kínai mobilgyárát a Samsung

Donald Trump gazdaságpolitika Apple üzem Kina Horizontal TO GO WITH China-US-IT-Internet-lifestyle-Apple,FOCUS by Tom Hancock
This picture taken on April 22, 2015 shows Chinese workers assembling a cheaper local alternative to the Apple Watch in a factory
TO GO WITH China-US-IT-Internet-lifestyle-Apple,FOCUS by Tom Hancock This picture taken on April 22, 2015 shows Chinese workers assembling a cheaper local alternative to the Apple Watch in a factory producing thousands every day in Shenzhen, in southern China's Guangdong province. The much-hyped Apple Watch goes on sale on April 24, but Chinese factories are already churning out cheaper alternatives to the apparent delight of local consumers. CHINA OUT AFP PHOTO / AFP PHOTO / STR
Vágólapra másolva!
Kevesebb telefon fogy, ráadásul a bérköltség is megnőtt.
Vágólapra másolva!

A nagyvállalatok nem véletlenül helyezték ki akár már évtizedekkel ezelőtt a gyártásukat Kínába: sok esetben így rengeteget spóroltak a termék gyártásához szükséges anyagköltségeken, ráadásul a kínai munkások rendkívül olcsóak voltak. Az utóbbi téren szerencsére érdemi előrelépések történtek az elmúlt években, és ugyan még mindig jellemző a dolgozók kizsákmányolása, de komolyan megérzik bérnövekedést a munkáltatók.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/RF/Str

A Reuters beszámolója szerint részben a bérköltség emelkedése, részben pedig a globálisan csökkenő eladások miatt most veszélybe került a Samsung egyik kínai mobilgyártó üzeme. A cégnek két gyára van az országban, a nagyobbik évi 72 millió, a kisebbik pedig évi 36 millió telefont állít elő, az utóbbi jövője vált kérdésessé. Az illetékesek egyelőre nem hoztak végleges döntést a sorsáról, egyelőre a lehetőségeket mérlegelik.

Nem tisztázott, az USA és Kína közti vámháború hozzájárult-e a helyzet kialakulásához.

Az elmúlt években Kína helyett a Samsung elsősorban Vietnámban és Indiában növelte a gyártókapacitását. Ezekben az országokban olcsóbb a mobilok előállítása, plusz India egy gigantikus, és a jövőben még nagyobbá váló felvevőpiac is.

A Samsung most júliusban nyitotta meg az Új-Delhi melletti gyárát, amely a tervek szerint idővel évi 120 millió készüléket gyárt majd. Ezzel a világ legnagyobb telefongyára lesz a létesítmény.

Végül érdemes hozzátenni, hogy néhány év alatt húsz százalékról egy százalékra esett a Samsung részesedése a kínai mobilpiacon, miután a sárba tiporták a Huaweihez és a Xiaomihoz hasonló helyi riválisok. Egyre relevánsabb kérdés, hogy egyáltalán mennyi értelme van küszködnie az országban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!