25 milliót lopott a könyvtárigazgató

razer phone android gamer okostelefon
Razer Phone
Vágólapra másolva!
Egy pénzlehúzós mobiljátékon siklott félre az élete.
Vágólapra másolva!

Nem véletlenül vannak fenntartásaik a konzolos és számítógépes játékosoknak a mobiljátékokkal szemben, hiszen az ingyen játszható termékek jókora részét arra optimalizálták a fejlesztőik, hogy apránként óriási pénzt gomboljanak le velük a játékosokról. Ezek a pénzlehúzási kísérletek különösen feltűnőek és irritálóak az olyanok számára, akik tudják, hogy ideális esetben miként kellene működnie a játékok belső gazdaságának.

Razer Phone Forrás: Razer

A free to play üzleti modell érdekessége, hogy a játékosok java nem költ említésre méltó pénzeket a játékokban; a fejlesztők bevételének az oroszlánrésze valójában a játékosbázis egy egészen kis részétől származik.

A „bálnáknak" nevezett egyének azok, akik irracionális pénzeket költenek az ingyenesen játszható játékokban, némelyiküknek még az élete félresiklik emiatt.

Most újabb példával tudunk szolgálni az utóbbira: a Utah állambeli North Logan City kisváros könyvtárának volt igazgatóját minden ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta a bíró, ugyanis elsikkasztott 89 ezer dollárt (jó 25 millió forintot) a város pénzéből.

Az összeget a Game of War mobiljáték mikrotranzakcióira költötte, plusz számlákat hamisított, hogy látszólag el tudjon számolni a költéssel.

A Game of War minden idők egyik üzletileg legsikeresebb, pénzlehúzósra optimalizált mobiljátéka. A sok mikrotranzakciós bevételből a fénykorában még arra is futotta a fejlesztőcégnek, hogy elverjen 40 millió dollárt (bő 11 milliárd forintot) egy Kate Uptont felvonultató, közepesen bugyuta reklámkampányra.

A 38 éves Adam Wingert 30 nap fogházbüntetésre és 100 órányi közmunkára ítélte a bíró. Az ítélet azért ilyen enyhe, mert a férfi eladta a házát és kifosztotta a nyugdíjalapját, így az elvert 89 ezer dollárból képes volt visszafizetni 78 ezer dollárt a városnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!