Ár-értékben verhetetlen táblagépet teszteltünk

Samsung tablet
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években egyre több fura, különféle extrákkal kitömött tablet látott napvilágot. Vannak beépített projektorral, extra hangrendszerrel, vagy külön nyomásérzékeny tollal felszerelt darabok, hogy csak néhány példát említsünk. Viszont rengeteg olyan (potenciális) felhasználó van, akiknek ezekre egész egyszerűen nincs szüksége. Ők azok, akik "csak" egy olyan megfizethető tabletet szeretnének, amivel lehet netezgetni, filmeket, illetve videókat nézni, leveleket olvasni, megírni, valamint játszani.
Vágólapra másolva!

A Samsung direkt az ő igényeikre szabta 2015-ben a Galaxy Tab A gépét, amely akkora sikert aratott, hogy a cég nem is engedte el a nevet, hanem időről időre egy frissített változatával áll elő. A legújabb verziót kaptuk meg egy rövid időre, és mivel a régebbi Tab A tabletekkel nagyon elégedettek voltunk, elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy sikerült-e tartani a nívót, sikerült-e ezúttal is letenni egy olyan masinát az asztalra, amely megfelel a modern idők kihívásainak, alkalmas-e a fent vázolt igények kielégítésére, de nem kérnek el érte egy kisebb vagyont.

Korrekt dizájn

Amíg a mai csúcstabletek ultravékony kávával érkeznek, addig a Tab A-nál bizony be kell érni a szélesebb kerettel. Ezáltal a képernyő/előlap arány 76,4 százalékra esik, de ezzel viszont nincs különösebb baj, hiszen így jut hely kényelmesen az ujjaknak. A masina meglehetősen nehéz, hiszen a mérlegünk 530 grammot mutatott, fél kilót pedig már igazán kényelmesen csak két kézzel lehet fogni hosszabb ideig.

10,5 hüvelykes, 1920 x 1200 képpont felbontású IPS LCD kijelzővel rendelkezik Forrás: Origo

Az illesztésekkel egyébként semmi probléma nincs, a felhasznált anyagok minősége is megfelelő, szóval mindent összevetve a dizájnra egy rossz szót sem lehet szólni, de kiemelkedőnek sem neveznénk.

Korrekt képernyő

A Samsungtól már korábban láttunk OLED képernyőt használó tabletet, de itt maradtak a hagyományosnak mondható LED IPS LCD technológiánál.

A 10,5 inches képátlójú 1920 x 1200 képpont felbontású, 16:10 képarányú megjelenítő fényereje megfelelő, hiszen 492 nitet mértünk, és napfényben is gond nélkül lehetett használni a készüléket.

A betekintési szöggel viszont már akadnak problémák, hiszen ha oldalról nézzük a kijelzőt, akkor látványosan kezdenek fakulni az árnyalatok. A színek természetesek, ám az OLED kirobbanó harsányságához képest kicsit fakónak tűnnek, de hát ezt a kompromisszumot meg kell kötni az alacsonyabb árért. A mozgásmegjelenítéssel viszont nincs gond, és egyéb hibákat sem tapasztaltunk, így mindent mérlegre téve azt tudjuk mondani, hogy a kép minősége rendben van, ha nem is tökéletes.

Korrekt teljesítmény

A jelenlegi legfrissebb Android 8.1 Oreo operációs rendszerre épülő termékbe masszív, megbízható hardvert építettek. A 8 magos Qualcomm SDM450 Snapdragon 450 processzor a 3 GB RAM-mal, és az Adreno 506 grafikus vezérlővel kiegészítve kellően nagy teljesítményt produkál a filmekhez, videókhoz, a levelező szoftverekhez, és az internetezéshez.

A teljesítménye elegendő arra, amire használjuk majd Forrás: Origo

A legdurvább 3D grafikájú játékoknál viszont tapasztalható némi akadozás, döcögés, így tehát a legújabb FPS-eket vagy szimulátorokat el kell felejteni, de a régebbi vagy egyszerűbb darabokkal nincs semmi gondja. Az mindenesetre tény, hogy a teljesítmény mérésére szolgáló AnTuTu benchmark szoftveren 61435 pontot ért el nálunk, ami erősen közepes értéknek számít, és jelentősen elmarad attól, amit a vállalat csúcs masinája produkál.

Akkumulátor, kamera, hang

Nem cserélhető, 7300 mAh akkumulátora USB-C csatlakozón keresztül tölthető, igen gyorsan. A kapacitás megfelelő, közepes fényerő mellett 14,5 órányi használatra (vegyesen netezés, videózás, játék) elegendő energia elraktározását szavatolja. Ez pedig ebben a kategóriában több, mint jó!
A beépített kamerák 8 (hátlap), illetve 5 (előlap) megapixelesek. Az utóbbi felejtős, de a másikkal egészen elfogadható videók és képek készíthetőek világosban. Kár, hogy a méretes készülékház miatt az egész folyamat rettenetesen kényelmetlen, de hát ez minden táblagépre igaz.

Ezeket a masinákat egyszerűen nem arra találták ki, hogy az ember fotózgasson, vagy mozgóképeket rögzítsen velük!

A beépített hangszórói viszont meglepően jól szólnak. Persze, amit hallunk, az korántsem tökéletes, hiszen a fizikai korlátokból fakadóan nincs lehetőség például a mély hangok gazdag visszaadására vagy a sztereó hangtér megteremtésére. De az is igaz, hogy a hangerő meglepően nagy, hanghibák nincsenek, úgy, hogy hangminőség terén a legfőbb rivális tabletet lefőzi.

Értékelés

A gyakorlati próba során bebizonyosodott, hogy a Samsung ezúttal sem tért le arról az ösvényről, amelyet korábban kijelölt a Galaxy Tab A számára. Azaz ezúttal is sikerült egy olyan termékkel előállni, amely teljesítményénél, kép- és hangminőségénél, illetve áránál fogva széles felhasználói rétegek számára jelenthet megoldást.

Gyakorlatilag mindenre alkalmas, amit ma egy táblagéptől elvárhatunk, egyedül a különösen erőforrás-igényes játékok, illetve profi felhasználói alkalmazások állítják áthághatatlan akadályok elé.

De, akinek ezekre van vagy lenne szüksége, az amúgy sem a középkategóriás tabletek között fog keresgélni. A Samsung Galaxy Tab A tehát arra, amire kitalálták, amire szánják, tökéletes: használata egyszerű, kellően sokoldalú, az akksija szuper, és így ideális választás lehet akár egy gyermek vagy egy idősebb ember számára is.
Még több információ a termékről: Samsung Galaxy Tab A (2018)

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!