Kanadát fenyegeti a Huawei-ügy miatt Kína

Vágólapra másolva!
Súlyos következményeket emleget Kína, ha nem engedik szabadon a letartóztatott igazgatót.
Vágólapra másolva!

Kanadában nem is olyan régen vették őrizetbe Meng Wanzhout, a Huawei pénzügyi igazgatóját. Az amerikai nyomozás szerint Meng érintett egy ügyben, amely során a globális bankrendszert arra használták, hogy Iránnal üzleteljenek.

Ez a jelenlegi amerikai szankciók alapján illegális, így a Huawei alapítójának 46 éves lányát úgy néz ki, hogy kiadhatják Amerikának. Egyelőre Kanadában van őrizetben, a meghallgatások még hétfőn folytatódtak.

Az NBC News értesülései szerint Kína találkozóra kérte Terry Branstad amerikai nagykövetet, aki Le Yucheng külügyminiszter-helyettessel találkozott. Yucheng tiltakozott a letartóztatás ellen, és hozzátette, hogy Amerikának vissza kellene lépnie a szándékától. Kína annak megfelelően tesz válaszlépéseket, hogy Amerika mit tesz.

Forrás: Nikkei

A külügyminiszter-helyettes a kanadai nagykövettel, John McCallummal is találkozott. Később pedig a kínai állami hírügynökségnek azt nyilatkozta, ha ha Kanada nem engedi el azonnal Menget, akkor súlyos következményekre számíthat.

Amerika egy ideje már mindent megtesz, hogy a szövetségeseit rávegye (figyelmeztetésekkel, támogatásokkal), hogy szabaduljanak meg az 5G-s hálózataikból a Huawei felszerelésektől. Korábban Kanadát is arra figyelmeztették, hogy a Huawei rájuk nézve is nemzetbiztonsági fenyegetés.

A Huawei a világ legnagyobb hálózati eszközöket gyártó beszállítója, és az okostelefon-piacon is a második legnagyobb szereplő.