Véletlenül elveszítettek 53 milliárdot

Bitcoin, Kriptovaluta
5613378 20.08.2018 The cryptocurrency mining center with capacity of 20 mVt opens in the Leningrad Region. Alexei Danichev / Sputnik
Vágólapra másolva!
Itt a legújabb, teljesen eszement kriptovalutás katasztrófa.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években számos lopási ügy tépázta meg a kriptovalutás pénzügyi szolgáltatásokba vetett bizalmat. A leggyakoribb eset, hogy a vállalatok rendszereiben lévő sebezhetőségeket kihasználó hackerek pénzt lopnak az ügyfelektől, amit aztán a meglopott szolgáltatók persze képtelenek visszatéríteni. Most egészen hajmeresztő botrány tört ki: nemrég váratlanul meghalt a kanadai QuadrigaCX valutaváltó tulajdonosa, így a felesége szerint az ügyfelek elbúcsúzhatnak összesen 250 millió kanadai dollárnyi, azaz 53 milliárd forintnyi pénzüktől.

Forrás: AFP/Sputnik/Alexei Danichev

Gerald Cotten özvegye szerint az történt, hogy a férje biztonsági okból egy offline tárolt pénztárcába lementette az ügyfelek pénzének jelentős részét, ezzel biztonsága helyezve azt. A probléma, hogy senkinek sem árulta el a pénz tárolására használt kriptopénztárca jelszavát, úgyhogy gyakorlatilag lőttek a benne tárolt pénznek.

Nem képesek kinyitni a pénztárcát, hogy visszategyék a benne tárolt pénzt a QuadrigaCX online pénztárcáiba.

A magyarázatot a kliensek és a szakértők jókora része is rendkívüli szkepticizmussal fogadta, egyszerűen túlságosan amatőrnek hangzik ahhoz, hogy igaz legyen. A kritikusok inkább arra gyanakodnak, hogy az özvegy, vagy a vállalat valamelyik alkalmazottja egyszerűen le kíván lépni a pénzzel. Az is lehetséges, hogy többen játszanak össze a nagy rablás véghezvitele érdekében, bőven jutna mindenkinek a koncból.

A helyzet elkeserítő, hiszen akármi is legyen az igazság, az ügyfelek szinte garantáltan búcsút mondhatnak a pénzüknek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!