Végre megújul a VLC Player

vlc 4.0 médialejátszó
Körülbelül így fog majd kinézni a VLC 4.0
Vágólapra másolva!
Okosabb és szebb lesz a médialejátszók svájci bicskája.
Vágólapra másolva!

Az ingyenes és nyílt forráskódú, mindenféle segítség nélkül is az összes fontos formátumot ismerő VLC médialejátszó továbbra is az egyik legjobb választás a számítógépekre és mobilokra letöltött filmek megtekintésére, azonban az elmúlt években közel sem sikerült olyan tempóban fejleszteniük a hozzájárulóknak, mint egy efféle projekt esetében feltételezhető volna.

Körülbelül így fog majd kinézni a VLC 4.0 Forrás: VLC

A hárommilliárdodik letöltést most január elején ünnepelt VLC vezető fejlesztője a FOSDEM fejlesztői konferencián bejelentette, hogy hamarosan kiköszörülik a csorbát, még valamikor az idén jelentős frissítés érkezik a médialejátszóhoz. A VLC 4.0 elsőre is nyilvánvaló újítását az alaposan megszépült felhasználói felülete jelenti majd, az új verzió esztétika tekintetében illeszkedik a modern operációs rendszerekhez és felhasználói elvárásokhoz.

Számítógépeken is elérhető lesz a médiatár Forrás: VLC

A másik nagy újítás, hogy végre a VLC számítógépes verziójában is elérhető lesz az Androidon debütált médiatár felület, azaz a programon belül lehet majd tallózni és keresni a beolvastatott médiafájlokat.

A zenét hallgatók örömére a szünetmentes lejátszást is sikerült végre megoldani a VLC-ben, így nem lesz rövid szünet a számok közti váltáskor.

A további érdekesebb újítások közül kiemelhető, hogy újabb kodekek (például a HEIF, a WebM és az AV1) válnak támogatottá, a Chromecast után az AirPlay és az UPnP vezeték nélküli streamelő protokollok is használhatóak lesznek, továbbá az SMBv2 és SMBv3 megosztásokról is be tudja majd olvasni a médiafájlokat a lejátszó.

Ezek mellett a VLC 4.0 rengeteg a felhasználók számára láthatatlan, motorháztető alatti fejlesztést is tartalmazni fog, hogy gyorsabban és hatékonyabban tegye a dolgát. Végül fontos változás, hogy a lejátszó felhagy a régebbi operációs rendszerek támogatásával, a futtatásához minimum Windows 7, macOS 10.10, Android 4.2 és iOS 9 kell majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!