Ne nyissunk ajtót bárkinek! Okoscsengőt teszteltünk

Alfawise L9, okoscsengő, kamera
Így néz ki az ajtóra passzintva.
Vágólapra másolva!
Nem túlzás azt állítani, hogy az okos eszközök lassan elárasztják világunkat! Az okostelefonok, okostévék mellé megérkeztek az okoshűtőszekrények, okosporszívók, okosmosógépek, okoshangszórók, és már okoscsengő is van.
Vágólapra másolva!

Ez utóbbi akkora marhaságnak tűnt, hogy mikor lehetőségünk nyílt egy ilyen masinát kipróbálni, egy pillanatig sem haboztunk!

Mitől okos?

Az Alfawise L9 elnevezésű eszköz igazából egy kamerával, mikrofonnal egybeépített csengő. Tehát tulajdonképpen olyan, mint egy videó-kaputelefon, de a használatához nincs szükség külön monitorra, hiszen a képet és a hangot egy telefonra vagy tabletre továbbítja vezeték nélküli úton. Ebben elméletileg az a jó, hogy lehetünk a világ bármely pontján, akkor is megnézhetjük, hogy éppen ki csönget be hozzánk, hiszen elég rápillantani a mobilunkra.

Így néz ki az ajtóra passzintva Forrás: Origo

Ehhez nem kell mást tenni, mint a TuyaSmart névre hallgató, ingyenesen letölthető appot telepíteni az eszközünkre, odatartani annak képernyőjén megjelenő QR-kódot a csengőn található kamera lencséjébe. És kész is, ezzel meg is történt a párosítás. A TuyaSmart egyébként egy komplex, IoT (Internet of Things) platform, amely rengeteg különféle gyártó által gyártott eszköz vezérlésére képes, ez pedig azt jelenti, hogy

az Alfawise L9 így egyszerűen integrálható egy nagyobb, több okos terméket tartalmazó rendszerbe.

Mivel az adatátvitel interneten keresztül történik, ezért a teljes értékű használathoz szükség van WiFi kapcsolatra.

Maga az alkalmazás magyarul nem tud sajnos, de azért a használatával elég könnyű elboldogulni. Amennyiben valaki megnyomja a csengő gombját, a mobilunk azonnal visítani kezd, mintha hívnának, és ugyanúgy egy érintéssel válthatunk át a kamera képére, hogy megnézzük, ki áll az ajtó előtt. Magába a termékbe betehető egy memóriakártya, így videót vagy fotót készíthetünk egyetlen mozdulattal vele, és a felvételek akár a felhőben, azaz interneten keresztül elérhető távoli szerveren is raktározhatóak. Tehát a betörő vagy rabló úr hiába veszi ki a masinából a memóriakártyát, és veti azt tűzre, attól a felvételek még nem vesznek el, és az arca megmarad az örökkévalóságnak. Emellett a szoftver képes a tevékenységnapló létrehozására, azaz feljegyzi, hogy mikor történt bármilyen "akció" a csengővel, mikor nyomták meg a gombot, mikor rögzített videókat.

Kifejezetten sokoldalú eszköz, amely telefonnal együtt használható Forrás: Origo

A kamera egyébként 1280 x 720 képpont, azaz HD felbontású. Az általa produkált kép minősége remek, minden részlet jól látszik. A 166 fokos látószög pedig kellően széles ahhoz, hogy a termék előtt található teljes teret "befogja". Rendelkezik infravörös érzékelővel, aminek köszönhetően sötétben is képes értékelhető és használható felvételek elkészítésére. Emellett ellátták egy mozgásérzékelővel is, és az is beállítható az alkalmazáson, hogy jelezzen, ha ezt valami aktiválja, sőt arra is mód nyílik, hogy ilyenkor bekapcsoljon a kamera. Ez pedig azt jelenti, hogy akár biztonsági berendezésként is bevethető az Alfawise L9. Korábban már esett szó róla, hogy ellátták egy mikrofonnal és egy hangszóróval is, ezáltal beszélgetni is lehet azzal, aki az ajtónk előtt áll, illetve természetesen a hangrögzítés is megoldott.

Jó? Kinek jó?

Meglehetősen szkeptikusak voltunk az elején, de hamar rájöttünk, hogy nem is hülyeség az okos ajtócsengő, sőt, igazából kifejezetten hasznos cucc. Itt tényleg van értelme az eszközök összekötésének, és a távoli elérésnek, ellentétben mondjuk egy okoslámpával, ahol sosem éreztük igazán égető szükségét annak, hogy mobileszközzel változtassuk a fényerőt.
Egyrészt magában nagy biztonságot ad, hogy látjuk, hogy ki van az ajtónk előtt, másrészt az is nagyon jó, hogy bárkiről felvételt készíthetünk, aki a lakásunk közelében mászkál, és azt egy távoli számítógépen tárolhatjuk. Ha az otthonunktól, irodánktól távol vagyunk, akkor is ellenőrizni tudjuk, hogy ki az, aki a környékünkön matat, szimatol.

Ha csomagot, levelet várunk, akkor is hasznos lehet, mint ahogyan akkor is, ha mondjuk gyerekünk van, és tudni szeretnénk, hogy milyen alakok fordultak meg a házibuliban, sőt, hogy egyáltalán milyen alakok járkálnak fel hozzánk.

Az jó ötlet volt, hogy nem csináltak neki egy saját szoftvert, hanem egy már meglévő, és korábban bizonyított okosotthon alkalmazásba integrálták. Ez egyrészt biztonságot jelent, másrészt lehetővé teszi, hogy akár más okosberendezésekkel kombináljuk, például egy okoshangszóróval, amely a telefonunkkal együtt ordítani kezd, ha valaki be akar jönni. Az Alfawise L9 dizájnja is rendben van, egyrészt jól is néz ki, másrészt pedig figyelemfelkeltő, és ez már magában alkalmas lehet arra, hogy elriassza a rossz szándékú látogatókat. Egy baj van vele, hogy nem víz- és porálló, tehát a kültéri használat felejtős, azaz mondjuk a kertkapura nem rakhatjuk rá. Az viszont nem rossz, hogy üzemeltethető hálózati áramforrás mellett ceruzaelemekről is, ami sokoldalúbbá teszi. A tapasztalataink szerint az alkalmazás és a termék kapcsolata teljesen stabil, egyszer sem fordult elő, hogy elvesztették volna egymást, vagy valami gond lett volna a képpel.

Egy szó mint száz, egy teljesen jó kis termék az Alfawise L9, ami ráadásul nem is kerül sokba, hiszen már körülbelül 12 000 forintért beszerezhető.

Az Alfawise L9 okoskamerás csengőt a GearBest adta kölcsön!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!