14 évet kapott a pornótroll ügyvéd

börtön, illusztráció
A picture shows barbwire, video camera and cells over the excercice yard in the Sante prison in Paris, on June 28, 2018 - Closed since 2014 for renovation, the Sante prison has renovated 95 percent of individual cells ahead of its reopening at the end of 2018. (Photo by GERARD JULIEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Hatmillió dollárt csalt és hazudott össze a Prenda Law.
Vágólapra másolva!

A techhíreket régóta követők valószínűleg hallottak már a notórius Prenda Law ügyvédi irodáról, a Paul Hansmeier és John Steele által jegyzett vállalat 2010 és 2013 között körülbelül 6 millió dollárt, olyan 1,7 milliárd forintot perelt ki a pornófilmeket letöltött torrentezőkből. A kérdéses időszakban anonim kalózokat citált bíróság elé, a netszolgáltatóikon keresztül azonosította őket, majd több ezer dolláros kártérítési követelésekkel állt elő.

Forrás: AFP/Gerard Julien

A rendkívül agresszív Prenda Law magukat sérthetetlennek gondoló ügyvédeivel elég gyorsan tele lett a bírók hócipője, részben mivel a kezdetektől fogva bűzlött valami a vállalkozás körül. Egyszer például azért szüntette meg a bíró az egyik pert, mert a Prenda képtelen volt bizonyítani, hogy az általa állítólag képviselt Sunlust Pictures egyáltalán létezik.

A nagy áttörés 2015-ben történt, a bírók bejelentéseire válaszul az USA államközi ügyészi hivatala eljárást indított a Prenda ellen.

Ennek során kiderült, hogy a Prenda Law soha nem képviselt erotikus filmek jogait birtokló vállalkozásokat, a felperesként megjelölt cégek vagy az ügyvédek tulajdonában voltak, vagy szimplán nem léteztek. Emellett a perekben említett felnőtt filmeket a Prenda ügyvédeinek a megbízásából készítették, az egyikük testvére pedig maga töltötte fel videókat a The Pirate Bay-re, hogy letöltsék azokat a gyanútlan torrentezők, és így a Prenda perelni tudja őket.

Az ügyész végül rengeteg vádpontot hozott fel a Prenda ügyvédei ellen, ezek a pénzmosástól a hamis tanúzáson és az identitáslopáson át többféle típusú csalásig széles spektrumon mozogtak.

John Steele még 2017-ben bűnösnek vallotta magát, azonban Paul Hansmeier csak tavaly augusztusban egyezett ki az ügyésszel.

Az ügyben eljáró bíró a héten elsőként Hansmeier kapcsán hozott ítéletet: a volt ügyvédet

14 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte,

továbbá ki kell fizetnie másfél millió dollár kártérítést az áldozatainak. Emellett ha letölti a büntetését, akkor utána még két évig egy pártfogó felügyelő társaságát kell majd élveznie.

Steele ítélethirdetése júliusban esedékes.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!