Elárulta a karrierjének legnagyobb tévedését Bill Gates

health politics Horizontal SCIENTIFIC RESEARCH
US philanthropist Bill Gates, of the Bill & Melinda Gates Foundation speaks at the Grand Challenges Annual Meeting 2016 in central London on October 26, 2016. US philanthropist Bill Gates urged Britain on Wednesday to step up investment in science and research as it prepares to leave the EU. Speaking at a conference in London attended by more than 1,000 scientists from around the world, Gates pledged to continue his own investment in British research and innovation, despite economic uncertainties surrounding Brexit. / AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Vágólapra másolva!
Valójában inkább Steve Ballmer felelt a katasztrófáért.
Vágólapra másolva!

Senki sem tévedhetetlen, de kevesen képesek 400 milliárd dollárosnak saccolt üzleteket elbukni. Bill Gates a napokban interjút adott a Village Global kockázati tőkealap-kezelőnek, amelyben többek közt azt is elárulta, hogy az Android elterjedéséhez való asszisztálását tartja a karrierje legnagyobb tévedésének. Állítása szerint a Windows mobilos változatának kellene lennie az Apple iOS egyetlen alternatívájának, mivel ennél több platformnak nincs hely a piacon.

Bill Gates Forrás: AFP/Justin Tallis

A véleménye tényként kezelhető, hiszen a Microsoft először Windows Phone, majd Windows 10 Mobile néven próbált konkurenciát állítani az Androidnak. Sikerekről csak addig tudott beszámolni, amíg a Nokia egy stratégiai együttműködés keretében hajlandó volt exkluzívan a rendszereit használni. A szerződés lejárta környékén a Microsoft jogosan attól tartott, hogy Stephen Elop ügyvezető igazgató a fogyasztói és a részvényesi nyomásnak engedve átállítja a Nokiát az androidos mobilok készítésére, mire 2013-ban pánikszerűen megvette a komplett mobilgyártót, meglicencelte a nevét és a szabadalmait.

Összesen 5,44 milliárd euróba került ez a lavírozási kísérlet.

Ezután a cég kénytelen volt rájönni, hogy nem fenntartható a mobilos stratégiája, így óriási anyagi veszteséget leírva inkább maga kapcsolta le a villanyt: részben eladta, részben pedig bezárta a mobilgyártó részlegét, végül pedig a Windows 10 Mobile fejlesztését is leállította.

Érdemes hozzátenni, hogy a Microsoft mobilos csődje Bill Gates helyett inkább Steve Ballmer vezérigazgató számlájára írható, hiszen ő volt az, aki 2007-ben kinevette az Apple mobilját.

Ballmer totális bukásnak ítélte a terméket, hiszen az akkoriban eszement összegnek mondható 400 dollárba került, pedig még fizikai billentyűzettel sem rendelkezett. A nézetei kritikus ideig hátráltatták, hogy a cég nekiálljon riválist állítani az iOS és Android rendszerű készülékeknek, pedig már az első naptól kezdve óriási versenyhátrányban volt.

Idővel persze megváltozott a helyzet, de Ballmer túl későn jött rá a tévedésére: csak 2008 decemberében, hónapokkal az Android szeptember végi bejelentése után hívott össze egy válságtanácskozást, hogy nulláról újra kellene indítani a cég mobilos rendszerének a fejlesztését, mert a meglévő Windows Mobile 6-ot nem lehet a változó piaci igényeknek megfelelően módosítani.

Steve Ballmer és Jessica Alba a Windows Phone 8 bemutatóján Forrás: AFP/Kimihiro Hoshino

Bill Gates még 2000-ben adta át a vezérigazgatói tisztséget Steve Ballmernek, majd 2008 júliusáig vezető szoftvermérnök volt a cégnél. Ezután 2014-ig a Microsoft elnökeként funkcionált, azóta csak tanácsadói tisztséget tölt be a vállalatnál.

Magyarán nem ő állt a hajókormány mögött a kritikus időszakban.

Ettől függetlenül az iPhone bejelentésekor jó eséllyel oda tudott volna hatni a megfelelő helyekre, hogy azonnali lépésekre van szükség a fenyegetés kezeléséhez, azonban Gates is alaposan lebecsülte az Apple mobilját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!