Ezekre figyeljen, ha használt tévét vásárol

Használt, tévé, vásárlási, tanácsadó
Sokan akarnak használt tévét venni, de néhány szabályt érdemes betartani, mert könnyen lyukra futhatunk.
Vágólapra másolva!
Mint a világon mindenütt, Magyarországon is rengetegen vásárolnak használt elektronikai terméket. Ezek között előkelő helyen állnak a televíziók a népszerűséget tekintve, teljesen érthető okokból, hiszen olykor remek áron lehet kifogni egészen jó állapotban lévő, eredetileg meglehetősen drága termékeket. Tehát aki ügyes, vagy akinek szerencséje van, az sok pénzt spórolhat.
Vágólapra másolva!

Azonban mindenkit óva intenénk attól, hogy Hűbelebalázs módjára ugorjon a tv vásárlásba, hiszen még az új modellek beszerzésénél is számos tényezőt kell szem előtt tartani. A használt darabok esetében pedig a buktatók száma ugrásszerűen nő. Aki pedig hibásan dönt, az a végén könnyen találhatja magát abban a helyzetben, hogy kifizetett egy komolyabb összeget egy használhatatlan, vagy számos felesleges kompromisszum megkötésére kényszerítő készülékért.

Sokan akarnak használt tévét venni, de néhány szabályt érdemes betartani, mert könnyen lyukra futhatunk. Forrás: Origo

Összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amelyekre érdemes odafigyelni egy használt tv megvásárlása során. Ha valaki betartja ezeket a szabályokat, akkor azért jó esélye van rá, hogy egy normális, sokáig működőképes és igényeit valóban kielégítő készülékkel lesz gazdagabb!

Ragaszkodjunk a kipróbáláshoz

Ez az egyik legfontosabb dolog: Ha valaki tévét, vagy más nagy értékű műszaki berendezést vásárol, ragaszkodjon ahhoz, hogy működés közben is kipróbálhassa a terméket. Ha valaki ezt nem teszi lehetővé, vagy valamilyen más ok miatt erre nincs mód, akkor el kell engedni a dolgot. Sokszor előfordul, hogy a külsőre problémamentesnek tűnő modell hamar melegedni kezd, zúg-búg, esetleg durva képhibákat produkál. Arra is akad példa, hogy a távirányító bekrepál, ami később súlyos ezrekért cserélhető, vagy valamilyen hardveres hiba miatt a termék állandóan lefagy, kikapcsol magától.

Készülékház átvizsgálása

A mai televíziók a korábbi robusztus, CRT (katódsugárcsöves) modellektől eltérően nagyon kényes darabok, amelyeket törekedtek minél vékonyabb és könnyebb készülékházba bújtatni, hogy jó látványosak legyenek, és egyszerűen fel lehessen akasztani őket a falra. Emiatt viszont

az anyaggal "spórolnak", és ennek következtében a tévék borzasztóan sérülékenyek

és nagyon nehezen tolerálják a fizikai behatásokat. Használt készülék vásárlása előtt nagyon fontos alaposan átvizsgálni a képernyőt, hogy ne legyen karcos, illetve a sarkokat, mert legtöbbször ott keletkeznek repedések, amelyek aztán könnyen átterjedhetnek a készülékház más részeire is. Ebből fakadóan értelemszerűen olyan tévét nem szabad megvenni, amelyen fizikai sérülések láthatóak, esetleg kisebb darabok hiányoznak a készülékházból, vagy repedt, mert az akkor is hamar elromolhat, ha a megtekintéskor esetleg még rendeltetésszerűen működött..

Csatlakozók

Sokan nem is gondolnák, de a televízióknál az egyik leggyakoribb probléma a csatlakozókkal van. Azaz sokszor előfordul, hogy a be- és kimenetek egyszerűen nem reagálnak, nem hajlandóak fogadni a rájuk dugott külső eszközt.

Vásárlás előtt érdemes alaposan átnézni a csatlakozókat. Forrás: Origo

Ez pedig nagyon komoly problémák forrása is lehet, hiszen egyes funkciók így elérhetetlenné válnak, extrém esetben pedig a tv lesz használhatatlan azáltal, hogy egyszerűen nem lehet rá külső audiovizuális jelet juttatni. Szóval a kipróbálás során érdemes végigmenni a fontos ki- és bemeneteken is (értelemszerűen, ha valaki nem használná például a D-Sub vagy a kompozit csatlakozót, akkor azokkal felesleges az idejét rabolnia). Ha a három, négy HDMI vagy USB port közül az egyik rossz, az még talán elmegy, de már ott is rezeg a léc.

Pixelhiba

A modern lapostévéknél az egyik legidegesítőbb probléma az úgynevezett pixelhiba. Ilyenkor az történik, hogy valamilyen okból egy vagy több pixel "kiég", azaz üzemképtelenné válik. Ez pedig értelemszerűen azt eredményezi, hogy kisebb-nagyobb fekete pontok bukkannak fel a képernyőn, ami borzasztóan zavaró. Ráadásul, ha a pixelhiba egyszer felbukkant, akkor sokszor úgy terjed, mint a pestis, szóval számíthatunk arra, hogy előbb-utóbb a képernyő más részein is felbukkan, vagy a fekete zóna egyre nagyobb lesz.

Foltosodás/beégés

Az LED LCD televízióknál a háttérvilágítást adó fénykibocsátó diódák egy része idővel "elfáradhat", aminek következtében ronda felhők-foltok tűnhetnek fel a képernyőn.

A háttérvilágítás egyenetlenségeiből adódó foltosodás nagyon zavaró lehet. Forrás: Origo

Ezek idővel egyre markánsabbá válhatnak, ami igen rossz hatással van a képi világra.

Ha valaki ilyesmit tapasztal, akkor azonnal tegyen le a készülék megvásárlásáról!

Itt kell megemlítenünk az úgynevezett beégést is. Ez akkor fordulhat elő, ha sokáig ugyanaz a képi tartalom jelent meg korábban a kijelzőn (például egy tv csatorna logója). Ezt követően pedig ennek nyoma hosszú időre, vagy örökre látható marad egyfajta szellemkép formájában. Ez is borzasztóan idegesítő és zavaró, szóval ha ilyesmit tapasztal valaki, semmiképp se vegye meg az adott televíziót, és ne higgye el az eladónak, hogy "semmi baj, ez el fog múlni".

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!