Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Eltávolíthatóvá válhatnak a kéretlen appok a mobilokról

google android okostelefon smartphone mobilozás mobilappok
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy nagyobb törvénycsomag részeként jöhet a szabályozás.
Vágólapra másolva!

Az okostelefonok és táblagépek jelentős része számos kéretlen és szükségtelen alkalmazással előtelepítve kerül a vásárlókhoz, ráadásul ezeket sok esetben sem teljesen eltávolítani, sem pedig letiltással elrejteni nem lehet. Az ilyen szoftvereket a bloatware gyűjtőnéven szokás emlegetni.

A kép csak illusztráció Forrás: Lisa Fotios / Pexels

A Financial Times beszámolója szerint az Európai Bizottság többek közt ezen praktika ellen is felléphet a Digital Services Act törvénycsomag részeként: a jelenlegi tervek szerint kötelezné a mobilgyártókat arra, hogy minden egyes a készülékek alapvető működéséhez nem kritikus szoftvert tegyenek eltávolíthatóvá. Nem világos, hogy potenciálisan mikor léphet érvénybe a szabályozás, már ha minden szinten jóváhagyják a tervezetét.

A kérdéssel már épp ideje volt foglalkozni, bár valójában évekkel ezelőtt lett volna igazán releváns, mikor még csak pár gigabájtnyi vagy kevesebb háttértár volt a készülékek jókora részében.

Akkoriban száz vagy kétszáz megabájt hely felszabadítása is óriási különbséget tudott (volna) tenni.

Ettől függetlenül a modern készülékeken is van ráció a teljesen szükségtelen alkalmazások eltávolításában, hiszen egyrészt az ikonjaik eltűnésével könnyebben áttekinthetővé válnak a programindító felületek, másrészt pedig biztosan nem telefonálnak haza felhasználói információkat és statisztikákat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről