Ezekre kell figyelni, ha monitort vásárol

Samsung, okos, smart, monitor
A dolgozó sarokból szórakoztató központot vazsolhatunk egy pillanat alatt.
Vágólapra másolva!
Muatjuk, mire figyeljen, ha monitort szeretne vásárolni.
Vágólapra másolva!

Az asztali és hordozható számítógépek mellé, irodai vagy otthoni felhasználásra szánt monitorok piaca még mindig óriási. Idén a koronavírus-járvány biztosan ennek a szektornak is betett, de 2019-ben még nagyon kelendőek voltak az ilyen termékek, hiszen olyan 120 millió darab talált közülük gazdára világszerte. A kínálat hatalmas, ugyanis rengeteg kisebb-nagyobb cég próbál kiharapni méretes falatokat ebből a gigászi tortából.

A dolgozó sarokból szórakoztató központot vazsolhatunk egy pillanat alatt egy okos monitorral. Forrás: lkworld/Lks_

Természetesen a felhasználók, azaz végfelhasználók igényei nagyon eltérhetnek egymástól, ebből fakadóan a termékek is nagyon különbözőek lehetnek. Mostani cikkünkben arra kerestük a választ, hogy mire érdemes figyelni, ha monitorvásárlásra kerül sor, mik a fontos és lényegtelen paraméterek.

Notebook mellé is?

Sokan talán azt hiszik, hogy a hordozható számítógép mellett nincs szükség külön monitorra. Az igaz, hogy a laptopok rendelkeznek saját kijelzővel, azonban ennek mérete a legtöbb esetben kisebb, mint a monitoroké.

Az pedig tény, hogy munkához, játékhoz és filmezéshez is jobb a nagyobb képátló.

Tehát egyáltalán nem ördögtől való dolog egy laptop mellé monitort vásárolni és rákötni. Sokan használják ezt a szettet, és az irodában többek között mi is ezt a megoldást részesítjük előnyben.

A legfontosabb dolog

Az első és legfontosabb dolog, amit egy vásárlási döntés meghozatala előtt át kell gondolni, hogy mire, milyen feladatra, tehát például

játékra, multimédiás tartalmak fogyasztására, szerkesztő- tervezőprogramokhoz, vagy irodai alkalmazások futtatásához keresünk egy kiegészítőt.

Emellett az is lényeges, hogy milyen körülmények között szeretnénk használni egy ilyen terméket, illetve, hogy mennyi pénzt szánunk rá. A választás során a legtöbb esetben az embernek értelemszerűen lavíroznia, mérlegelnie kell, mert tökéletes, minden szempontnak megfelelő termék még nem készült, és gyaníthatóan még egy darabig nem is fog.

Hajlított vagy sík

A tévéknél az ívelt kialakítás mostanra gyakorlatilag eltűnt, de a monitoroknál megmaradt ez a vonal, nem is véletlenül. A hajlított készülékház ugyanis tényleg jó lehet, de csak akkor, ha egyetlen felhasználó van, aki pont szemben, középen foglal helyet a képernyővel.

Az ívelt kialakítás akkor jó, ha pont szemben ülünk a képernyővel. Forrás: Origo

Egyébként már markánsan torzul a kép, ami nagyon zavaró lehet, ha egy irodában valaki mondjuk a munkatársainak magyaráz vagy mutogat a kijelzőjén.

Felbontás

Ma már a Full HD (1920x1080) felbontás alapnak tekinthető, és emellett elérhetőek a 3440 x 1440, illetve 4K (3840 x 2160) eszközök is. Értelemszerűen a több képpont magasabb árat is jelent általában. A magasabb felbontás nagy előnye, hogy szebbek a tartalmak, illetve a nagyobb részletesség bizonyos típusú, jellemzően grafikus munkáknál nagyon sokat számíthat.

Képarány

A hagyományosnak mondható 16:9 képarány a legelterjedtebb (a televízióké, illetve a notebookoké is ilyen), és hétköznapi használathoz, a legtöbb játékhoz és multimédiás tartalomhoz is ez a legjobb választás szerintünk. Léteznek még úgynevezett ultraszéles (ultra wide) monitorok, amelyek 21:9 képarányúak, ami munkánál nagyon jól jöhet, hiszen több ablak is megnyitható egymás mellett.

Az ultra széles képarány munkára, filmnézésre és játékra is elég jó választás. Forrás: Origo

A mozifilmek is ilyen képarányúak, így aki ilyeneket szeretne nézni eredeti formátumban, annak ez a legjobb választás, hiszen nem lesz alul és felül fekete csík. Egy-két gyártó még ennél is tovább lépett, és előállt 32:10 képarányú, csíkszerű "szörnyetegekkel". Ezek extrém felhasználási módokhoz, így például videóvágáshoz, zeneszerkesztéshez vagy autószimulátorhoz lehetnek jók, de a hétköznapi használat során nagyon zavaró, hogy a kép nagy része fekete, és csak a közepén látható a tartalom. Meg kell említeni még a régi 4:3 képarányt, ami mára már kiment a divatból, nem is erre optimalizálják a tartalmakat, így ezeket jobb elfelejteni.

Képfrissítési ráta

A monitorok hagyományosan 60 Hz-es képfrissítési rátájúak, azaz másodpercenként hatvan képkocka, azaz úgynevezett frame megjelenítésére képesek. Ám ez elmúlt időszakban megjelentek a 120, 144, 165 sőt 240 hertzes monitorok is, amelyek értelemszerűen drágábbak is. Ezeknél a mozgás (ha például görgetjük a weboldalt) folyamatosabbnak tűnik, de igazán csak játékoknál fontosak.

Vannak elég extrém darabok is. Forrás: Asus

Ehhez persze kell olyan hardver is, amely képes ennyi képkockát kipréselni magából. A filmek és videók 24, 48 vagy 60 képkocka/másodperc sebességűek, így aki elsősorban multimédiás tartalmak fogyasztására, vagy irodai alkalmazásokhoz keres megjelenítőt, annak ezért felesleges extra költséget bevállalni.

FreeSync, G-Sync

Ezek az elnevezések a dinamikusan változó frissítési frekvenciát takarják. Azaz a monitornál a képfrissítési ráta a videókártyából érkező képi jel függvényében valós időben változik. Ennek köszönhetően megszűnik a képtöredezettség, a képkocka duplázás és hamarabb kerülnek a képi információk a felhasználó szeme elé. Csak a játékoknál van jelentősége, és szükséges olyan hardver is, amely támogatja egyik vagy másik eljárást.

Panel típusa

Jelenleg három paneltechnológia uralja ezt az iparágat: a VA, az IPS és a TN. Ez utóbbi a legolcsóbb, viszont a legrosszabb képminőséget is ez produkálja. Régebben a játékoknál lényeges válaszidő tekintetében felülmúlta vetélytársait, ám mára a rivális eljárások e téren is beérték. A VA típusú kijelzőknek van a legjobb kontrasztja, viszont a színpontosság és a betekintési szög terén elmarad az IPS megjelenítőktől.

Beépített hangrendszer

Korábban nem nagyon építettek a monitorokba hangszórókat de az elmúlt években megjelentek az ilyen modellek is.

A multimédiás monitorok beépített hangszórókkal is rendelkeznek, bár fontos szem előtt tartani, hogy ezeknek megvannak a maguk határai, amit nagyon könnyű elérni. Forrás: Origo

Ezek jellemzően nem szólnak kiemelkedően, de ha nincs semmilyen hangszóró vagy egyéb külső hangrendszer a közelben, akkor ez a megoldás nagyon jól jöhet.

Dizájn

Az esztétikával kapcsolatban annyi jó tanácsot lehet adni, hogy mindenki olyan terméket vegyen, ami neki tetszik. Ha valakinek bejönnek a világító színes LED-ek a hátlapon, akkor választhat olyan terméket is, amelyet feldobtak ezzel az extrával, mi ezt teljesen feleslegesnek tartjuk. Az már sokkal fontosabb hogy egy monitor képernyőjének talptól számított magasságán lehet-e változtatni, illetve hogy a képernyő dönthető és forgatható-e. Ez ugyanis nagyon hasznos lehet a monitor megfelelő helyének megtalálásában, illetve irodai környezetben jól jöhet, ha meg tudjuk mutatni a képernyőt egyszerűen a kollégáknak.

Ár

E téren hatalmas különbségek fedezhetőek fel. Az olcsóbb termékek nem feltétlenül rosszabbak, hiszen előfordulhat, hogy a kép minősége rendben van, csak hiányzik belőlük a hangrendszer, a változtatható képfrissítési ráta technológia, egyszerűbb a dizájnjuk stb. stb. Ha valaki nem tud vagy akar sokat költeni egy monitorra, akkor sem kell elkeserednie, mert találhat alacsonyabb összegért is épkézláb terméket. Esetleg vehet egyet használtan, itt viszont érdemes megnézni alaposan, és kiplróbálni a terméket, mielőtt megvesszük. Meg kell nézni például, hogy nincsenek-e pixelhibák a panelen és a csatlakozók biztosan ülnek-e a foglalataikban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!