Hivatalos a HEVC videokodek utódja

Samsung, tévé, 2020, QLED, modellek
Vannak modellek, amelyek már egyszerre szólnak a hangprojektorokkal.
Vágólapra másolva!
Elsősorban a 4K feletti felbontások miatt van rá szükség.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi és rendkívül zajos iparági háborút követően az elmúlt években elég nagy csend honolt a videokodekek háza táján, a Fraunhofer ezt most váratlanul megtörte HEVC/H.265 utódjának a bejelentésével. A VVC/H.266 (Versatile Video Coding) fejlesztését a német intézet mellett többek közt az Apple, az Ericsson, az Intel, a Huawei, a Microsoft, a Qualcomm és Sony támogatta.

A kép csak illusztráció Forrás: Samsung

A reklámszöveg szerint a HEVC-hez képest a VVC kodek azonos képminőség mellett akár 50 százalékkal kisebb fájlméretet eredményezhet. A BBC kutatási és fejlesztési részlegének életszagú mérései szerint ez igen derűlátó, valójában HD felbontás esetén átlagosan 27 százalékkal, míg 4K felbontásban 35 százalékkal alacsonyabb bitráta mellett tud azonos képminőséget adni a HEVC-hez vagy AV1-hez képest.

A képminőség látható romlása nélkül lehet óriásit spórolni a videók bitrátáján a VVC-vel Forrás: BBC R&D

Az elmélet és a gyakorlat közti érdemi eltérés ellenére a VVC óriási előrelépés, főleg mivel a következő években elkezdenek majd feltűnni az első 8K felbontású élő közvetítések és videók, az extra hatékonyság ezeknél

tízesével spórolhatja a gigabájtokat a hosszabb tartalmak fájlméretében.

A VVC videokodek első teljesen szoftveres kódolói és dekódolói a következő hónapokban válnak majd elérhetővé. A kodek elterjedése évekig tarthat, mivel muszáj megoldani, hogy a számítógépek, mobileszközök, továbbá médialejátszók képesek legyenek hardveres gyorsítással dekódolni a VVC-s videókat.

Enélkül nagyon rossz lehetne a lejátszási teljesítmény, ráadásul a hordozható eszközökön drámaian csökkenne az akkus üzemidő.

A kérdés inkább az, hogy az elődjével ellentétben képes lesz-e széles körben elterjedni a technika. A HEVC viszonylagos bukását a YouTube által is bevezetett AV1-gyel szemben nem pusztán a jogdíjkötelessége okozta, hanem a licencelésével kapcsolatos extrém komplikáltság és kiszámíthatatlanság: egyes szabadalmak tulajdonosai gyorsan szerettek volna nagyot szakítani, és túlfeszítették a húrt

Ha ez megismétlődik a VVC-vel, akkor ehelyett is inkább jogdíjmentes alternatíva terjedhet el.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!