Jöhetne iOS-re a Microsoft xCloud és a Google Stadia

microsoft project xcloud játékstreamelő
Microsoft Project xCloud
Vágólapra másolva!
Viszont az Apple akadályozni próbálja, hogy ez tényleg megtörténjen.
Vágólapra másolva!

Részben az App Store eladásai és az Apple Arcade előfizetéses játékszolgáltatás védelme érdekében az Apple eddig egy az egyben blokkolta a GeForce Now-hoz, a Microsoft xCloudhoz, továbbá a Google Stadiához hasonló játékstreamelő szolgáltatások iPhone és iPad eszközökre való elérhetővé tételét.

Microsoft xCloud Forrás: Microsoft

Ezek számítógépes vagy konzolos játékokkal való szórakozást tesznek lehetővé a mobileszközökön: a játékok a felhőben futnak, a képük és a hangjuk pedig egy internetes videofolyam formájában érkezik meg a gamerek mobiljaira és táblagépeire.

Az Apple azzal magyarázta a játékstreamelők App Store-ból való teljes kitiltását, hogy a moderátorai nem képesek egyenként ellenőrizni és jóváhagyni kínálatukban lévő játékokat. Az cég szerint ezekre is érvényesek a programboltjának szabályai, és unfair lenne az iOS-es játékfejlesztőkkel szemben, ha nem vonatkoznának rájuk.

Az Apple álláspontját többek közt a Microsoft is élesen bírálta, több szereplő is többé-kevésbé burkoltan a piaci verseny korlátozásával vádolta a céget.

Emiatt az Apple most lavírozni kezdett, és az App Store szabályzatának módosításával engedélyezte a játékstreamelő szolgáltatásokat iOS-en, de előállt egy rafinált kitétellel: a streameléssel elérhető játékokat csak egyenként, dedikált appokba csomagolva lehet elérhetővé tenni az App Store-ban.

Ez azt jelenti, hogy például a Microsoftnak minden egyes az xCloudban elérhető játékot külön-külön össze kellene csomagolnia az xCloud mobilappal, majd a rengeteg kis appot fel kellene töltenie az Apple boltjába. Ezután az Apple moderátorai eldönthetnék, hogy a játékok megfelelnek-e az App Store szabályzatának.

A Microsoft rendkívül elégetlen az Apple új álláspontjával, állítása szerint a megoldás rossz felhasználói élményt ad: a szolgáltatásának előfizetői nyilvánvalóan nem kívánnak akár több tucat különálló alkalmazást letöltögetni az App Store-ból, majd mindegyikbe egyenként bejelentkezni. Helyette az elvárt módon egyetlen központi appot szeretnének, amelyből azonnal elérhető az xCloud összes játéka.

A Microsoft érvelése szerint a Netflixnek és a Disney-nek sem kell minden egyes filmet és sorozatepizódot külön appban elérhetővé tennie.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!