Energiatakarékos, de kicsit ijesztő is az önállóan működő okosotthon

amazon echo alexa okoshangszóró hangasszisztens
Amazon Echo
Vágólapra másolva!
Lassan már tényleg nem kell majd foglalkoznunk az otthonunkat vezérlő intelligens rendszerekkel. Az Amazon azt ígéri, hogy a saját mesterséges intelligenciája már "megérzések" alapján is képes cselekedni, teljesen magától.
Vágólapra másolva!

Az Amazon Alexa nevű digitális asszisztense az egyik legfejlettebb szolgáltatás, ha az okosotthonok vezérléséről van szó, és a vállalat természetesen folyamatosan fejleszti, hogy lehetőleg a nagy vetélytárs, a Google rendszerei előtt tudjon maradni.

Az Alexa viszonylag egyszerűen működik egyébként: az otthonunkban elhelyezett okoseszközökön utasításokat adhatunk neki, amiket végre is hajt. Ezenkívül az alkalmazásban beállíthatunk bizonyos automatizálásokat, amiket aztán később a beavatkozásunk nélkül futtat le, például lekapcsolja a lámpákat, ha késő van, vagy beállítja a fűtés hőmérsékletét, ha lefeküdtünk aludni.

Az Amazon azonban most már ennél is továbbmegy, és 2021-től kezdve az Alexa egyik fontos funkciójává válik a "hunches", vagyis a megérzések.

Ez valójában egy mókás megnevezés arra, hogy a mesterséges intelligencia már évek óta képes figyelni a lakásban élők szokásait (egészen konkrétan 2018-tól vezették be ezt az Amazonon), és igyekszik megtanulni, hogy mikor mit is szeretnénk.

A fent említett példáknál maradva, az Alexa egy idő után megtanulja, hogy ha lefekszünk aludni (vagy ha nincs otthon senki), akkor lekapcsol minden villanyt és kicsit lejjebb tekeri a termosztátot. Erre eddig is képes volt, azonban az ilyen jellegű akciókat a felhasználónak engedélyeznie kellett, most azonban már lehetőség van arra, hogy az Alexa proaktívan cselekedjen, ha erre felhatalmazzuk.

Ez a gyakorlatban rendkívül kényelmessé tehet bizonyos általános hétköznapi feladatokat, hiszen még csak gondolnunk sem kell rá, a mesterséges intelligencia megoldja helyettünk. Ráadásul az Amazon nem győzi hangsúlyozni, hogy ennek az egésznek az egyik fontos célja az energiatakarékosság - az Alexa állandóan képes figyelni arra, hogy éppen mire nincs szükségünk, mi működik feleslegesen a lakásban, és ezt a felhasználói szokásoknak megfelelően automatikusan szabályozza is.

Forrás: Amazon

Erre pedig most nagyon rá is szeretne erősíteni az Amazon, így az Alexa alkalmazásába bekerül egy energiaközpont, ahol az okosotthonrendszerhez kapcsolt különböző eszközök fogyasztását felügyelhetjük részletesen lebontva. Itt fontos megemlíteni, hogy sajnos a 26 éves képcsöves tévével ez nem fog működni, kifejezetten olyan okoseszközöket támogat a rendszer, amik képesek megadni a szükséges visszajelzéseket az Alexa számára.

Végső soron tehát az Amazon arra buzdít, hogy az otthonunkban minden eszköz okos legyen, és ezzel hosszú távon nemcsak kényelmesebbé válik az életünk, de spórolhatunk is.

Forrás: Amazon

Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy az Alexa ennél még tovább is lép. Az Amazon bejelentette ugyanis a Guard Plus szolgáltatást, amivel egyrészt havi 4,99 dollárt levehetnek a felhasználóktól előfizetés formájában, cserébe viszont jelentősen növekedhet a biztonságérzetünk.

A Guad Plus lényege, hogy a lakásban elhelyezett Alexa-kompatibilis eszközök hallgatóznak. És ezt a néha kissé kényelmetlen szokásukat fordíthatjuk a javunkra úgy, hogy ha nem vagyunk otthon, azt érzékeli a rendszer, ami ha gyanús, nem megszokott zajokat észlel (amik például utalhatnak egy esetleges betörésre), akkor automatikusan riasztani tud egy biztonsági szolgálatot. Ez alapvetően nemcsak a napi szintű munkába járás során lehet hasznos, hanem hosszabb nyaralások alatt is. Persze, kérdés, hogy mennyire működik majd hatékonyan.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!