Jelszavakat is loptak a szexkamerás webhelyről

számítógépezés internetezés asztali pc irodai munka home office távmunka
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Kétmillió felhasználó adatait árulja egy hacker a sötét weben.
Vágólapra másolva!

A felnőtt tartalmakat és szolgáltatásokat kínáló webhelyekről történő adatlopások különösen kínos helyzetbe hozhatják az áldozatul esett felhasználókat, hiszen a szokásos visszaélések mellett az információk akár a zsarolásukra is lehetőséget adhatnak.

A kép csak illusztráció Forrás: Malte Luk / Pexels

Most itt a legújabb efféle incidens: valakinek sikerült meghackelnie a felnőtt webkamerás szolgáltatást kínáló MyFreeCams portált, és kilopta az adatbázisából kétmillió fizetős funkciókat is igénybe vevő kuncsaft felhasználói nevét, e-mail-címét, továbbá sima szöveges formában tárolt jelszavát.

A webhelyen valódi pénzért belső használatú tokenek is vásárolhatóak, ezekkel lehet fizetni egyes prémium funkciókért, ebből adható borravaló a modelleknek. A hacker január 14-én hirdette meg az adathalmazt, eredetileg 1500 dollár értékű BitCoint kért tízezer darabért, állítása szerint a vevők garantáltan hozzáfértek volna legalább 10 ezer dollár értékű tokenhez. A csekély érdeklődés hatására később 150 dollárért ezres kötegekben kezdte kínálni a belépési információkat, ami sokat segített, péntekig olyan 21 ezer dollár (~6,2 millió forint) értékben vásároltak tőle az adatokból.

Mostanra a MyFreeCams minden érintett felhasználót értesített az adatszivárgásról, továbbá automatikusan új jelszót állított be számukra. Ettől függetlenül, amelyik áldozat más szolgáltatásokban is használta a kiszivárgott jelszavát, annak minél előbb meg kell változtatnia azt a többi webhelyen is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!