Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Most megmutatjuk, milyen egy jó ultrabook

MSI, Prestige 14, ultrabook, teszt
MSI Prestige 14.
Vágólapra másolva!
2021-re a hordozható számítógépek egykor tömzsi egy irányba tartó termékcsaládja számos irányba ágazott el. A belépő szintű olcsó alapmodellek mellett ott vannak az strapabíró üzleti masinák, a grafikusoknak tervezett erőművek, a böhöm gamer gépek, illetve persze a csinos külsejű ultrahordozható masinák is. Ez utóbbi család komoly népszerűségnek örvend, hiszen rengetegen vannak, akik sokat mozgatnák a gépüket, és alapvetően nem a teljesítményt hajkurásszák, hanem a megjelenés, a hosszú üzemidő a fontos, meg persze a könnyű kezelhetőség és a jó képernyő.
Vágólapra másolva!

E termékek sorát frissítette egy új taggal mostanában az MSI a beszédes nevű Prestige 14 szériával, amelynek legerősebb tagja (A11SCX) járt nálunk, hogy megnézzük, mit tud ma egy luxuskategóriás ultrabook.

Ultradizájn

Az MSI már a külsővel sem hagyott kétséget a felől, hogy ezt a modellt kinek is szánják: A készülék minimalista, letisztult, nagyon elegáns és arányos külsővel bír. Akár egy fontos üzleti tárgyaláson is gond nélkül meg lehet vele jelenni, tehát nevéhez méltóan egy igazi presztízstermék. A szélessége 31, hosszúsága 21, vastagsága pedig csupán 1,5 centi, a súlya pedig alig 1,29 kilogramm, szóval tényleg egy nagyon kényelmesen hordozható laptopot tettek le az asztalra.

MSI Prestige 14. Forrás: Origo

A kávák igen vékonyak és egy síkban vannak a képernyővel, a zsanérok pedig stabilan tartják a kijelzőt. A készülék villogó, csicsás LED-eket nem tartalmaz, a díszítést csupán egy szolid logó jelenti a fedőlapon, de ez tökéletesen elég is, ennél többre nincs szükség. Csatlakozó téren is minimalista, hiszen csupán két DisplayPortként is használható USB Type C Thunderbolt (töltő támogatással), illetve egy USB 2.0, egy kombinált fejhallgató/mikrofoncsatoló, valamint némi meglepetésre egy MicroSD kártyaolvasó modul került rá

Kijelző

A nálunk járt változatba 14 inches Full HD IPS LED LCD kijelző került, de elérhető elméletileg még ennél is durvább, 4K-s kiszerelésben is. Mindenesetre ilyen képátló mellett a Full HD is tökéletesen elég, a pixelsűrűség kellően nagy (157,55 ppi), a részletességre semmilyen panasz nem lehet. Még a ferde, ívelt vonalak is pengeélesek, a legfinomabb képi tartalmak hiteles visszaadása is biztosított.

A kávák jó vékonyak Forrás: Origo

A kontraszt nem rossz, 1310:1 értéket mértünk, de e téren az OLED-paneles riválisok azért egy pár fokkal jobban teljesítenek. A színek szépek, természetesek, ragyogóak, bár némi fátyolosság azért érzékelhető éppúgy, mint minden más LCD-képernyőnél. A mozgásmegjelenítés során hibákat nem tapasztaltunk, szóval szellemképesedés (ghosting) vagy elmosódottság (blur) és utánlövés sem jelentkezett. A maximális képfrissítési ráta 60 Hz, de hát ez nem egy gamer termék, szóval igazán nincs is szükség jobb értékekre feltétlenül. A maximális fényerő a méréseink szerint 381 nit, ami arra elég, hogy akár kültéren is lehessen használni a masinát, de tény, hogy ilyenkor már nagyon fakónak tűnnek majd a színek. A készülék a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését nem támogatja, azaz, ha valakinek fontosak a HDR-anyagok, akkor másfelé kell keresgélnie.

Bekapcsolva

Egy ilyen kompakt, könnyű gép esetében nincs lehetőség arra, hogy brutális hardvert építsenek a vékony készülékházba, de a mérnökök érezhetően megtették a tőlük telhetőt. A modell megkapta a legújabb 11. generációs Intel i7 processzort, amely mellé 16 GB RAM-ot és egy Nvidia GeForce GTX 1650 Max-Q Design grafikus kártyát is kapott. Ez utóbbi komponens papíron jól hangzik, de valójában egy viszonylag kis teljesítményű, belépő szintű megoldás. Ebből fakadóan a masina játékra csak nagyon-nagyon komoly kompromisszumok megkötésével, vagy egyáltalán nem is alkalmas. Emellett le kell mondani a videóvágásról, komolyabb grafikai munkákról, és úgy általában az igazán erőforrásigényes alkalmazásokról.

A teljesítménye azért nem világverő Forrás: Origo

A tapasztalataink szerint viszont, amire kitalálták (netezés, chatelés, szövegszerkesztés, egyéb irodai szoftverek használata, videózás, filmnézés), arra teljesen jól használható. Tehát a feladatát azért képes ellátni, még ha csodákra nem is képes. A hűtést jól megoldották, mert bár érezhetően felmelegszik, ha nagyon kell dolgoznia, de azért vészesen még ekkor sem forrósodik át. Az adattárolásért egy 512 GB-os SSD felel, ami egyrészt villámgyors, másrészt pedig kellően nagy kapacitású, szóval ezzel sincs gond. Mint ahogy a kényelmes gépeléssel sem, mert a klaviatúra igen jól sikerült a megfelelő méretű és ellenállású gomboknak köszönhetően, amelyek mögül a háttérvilágítást sem spórolták ki. A beépített egér, azaz a tapipad szintén rendben van a tapasztalataink szerint. Kellően stabil, az érzékenysége megfelelő, és a nyomásokat is jól érzékeli.

Az egér és a billentyűzet jól sikerült Forrás: Origo

A modell rendelkezik egy HD webkamerával, amely csak világosban használható, mert a kevés fényt zavaró zajosodással, azaz rossz képminőséggel honorálja. A beépített hangszórók meglepően jól szólnak, ebben az MSI hagyományosan erős. A mély hangok sem hiányoznak, hibákat nem tapasztalni, és a hangerő is megfelelő. Ebből fakadóan a termék nemcsak játékra, filmezésre vagy videózásra, hanem akár zenehallgatásra is alkalmas lehet. Nyilván egy rendes hangfallal nem veheti fel a versenyt, és nem is high-end szintről beszélünk, de a végeredmény meglepően jó. 52 WH-s akkumulátort kapott, ami megfelelő, de azért nem kiemelkedő ebben a mezőnyben. Ez pedig azt jelenti, hogy durván 7-11 órát lehet vele kihúzni egyetlen feltöltéssel, ami azért teljesen vállalható teljesítmény.

Összegzés

Az MSI Prestige 14 egy kifejezetten korrekt ultrabook a lifestyle gépek egyébként igen masszív mezőnyében.

A készüléknek igazán gyenge pontja nincs is, és bár a teljesítménye nem eget rengető, amire szánják, arra tökéletesen alkalmas.

300 000 forintos ára a mai viszonyok mellett nem is annyira vészes, és a tudásához képest korrekt összegről beszélhetünk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről