Letiltotta egyes videóchipjein a DirectX 12-t az Intel

intel celeron pentium core i3 i5 i7 processzor cpu hardver számítógép
Vágólapra másolva!
Huszárvágással javította a korosodó termékek sérülékenységét.
Vágólapra másolva!

Példa nélküli lépésre vetemedett az Intel, utólag letiltotta a DirectX 12 grafikus programozási felület támogatását a negyedik generációs Core, továbbá az ugyanerre az architektúrára épülő Pentium és Celeron processzorok integrált grafikus vezérlői esetében. A 2013-as évjáratú, Haswell családba tartozó modellekről van szó. Ennek oka, hogy egy DirectX 12-n keresztül kihasználható sérülékenységet talált bennük, amelynek a javítását költséghatékony módon az API teljes kikapcsolásával tudta le.

A kép csak illusztráció Forrás: Tookapic / Pexels

Ennek megfelelően aki a 15.40.44.5107-es vagy újabb drivert telepíti hozzájuk Windows 10-en, az nem tudja többé elindítani az exkluzívan DirectX 12-t használó játékokat. Az egyetlen jónak mondható hír, hogy ennek jó eséllyel semmilyen gyakorlati jelentősége sincs, hiszen a harmatgyenge integrált grafikákon valószínűleg semmilyen DirectX 12-t megkövetelő játék sem fut tisztességes sebességgel.

Az érintett termékek:

  • negyedik generációs Core processzorok Iris Pro Graphics 5200 iGPU-val;
  • negyedik generációs Core processzorok Iris Graphics 5100 iGPU-val;
  • negyedik generációs Core processzorok HD Graphics 5000/4600/4400/4200 iGPU-val;
  • negyedik generációs Core processzorokkal azonos architektúrára épülő Pentium és Celeron processzorok HD Graphics iGPU-val.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!