Túlélőművész a Samsung új típusú SSD-je

samsung pm1731a
Samsung PM1731a SSD
Vágólapra másolva!
A szokásoshoz képest három-négyszer hosszabb élettartamot kínálhat.
Vágólapra másolva!

Kezdenek felnőni a nagy igénybevételű használathoz a szerverekbe szánt SSD-k, a közeljövőben piacra kerülő Samsung PM1731a az elsők között támogatja a Zoned Namespace (ZNS) technológiát. Ennek lényege, hogy a háttértár vezérlője a fájlok olvasási és írási gyakorisága alapján csoportokba szervezi a tárolt adatokat, ezzel drámaian csökkentve az adatok utólagos belső mozgatásának szükségességét.

Samsung PM1731a SSD Forrás: Samsung

Ennek köszönhetően a 2TB és 4TB kapacitásban elérhetővé váló meghajtók a hasonló szerverekbe szánt SSD-khez képest háromszor-négyszer hosszabb élettartamúnak bizonyulhatnak, mégpedig anélkül, hogy a bennük dolgozó memóriachipek jobban bírnák a strapát. Az élettartambeli előny pusztán abból jön, hogy az új típusú meghajtókon nem kell annyit utólagosan rendezkednie a vezérlőegységnek, így rengeteg a memóriacellákat tönkretevő írási művelet spórolható meg. A ZNS-t támogató meghajtók további előnye, hogy a teljes tárolókapacitásuk kihasználható, nem kell bizonyos százaléknyi helyet fenntartani rajtuk a háttérbeli karbantartási műveletek támogatása céljából.

Nem világos, hogy az új technológia elérhetővé válik-e a fogyasztói piacra szánt meghajtókban, egyelőre csak szerverekbe szánt modelleken kezdik bevezetni a gyártók, messze ezekben van rá a legnagyobb szükség.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!