Pont a leállás előtt óriási botrányt okozott egy volt Facebook-alkalmazott

facebook messenger instagram
Már csoportosan is cseveghetnek egymással vegyülve az Instagram és a Messenger felhasználói
Vágólapra másolva!
Nem érdekli a céget, milyen káros hatásuk van - ez derült ki a tévériportból.
Vágólapra másolva!

A Facebook, a Messenger, továbbá a céghez tartozó Instagram és WhatsApp is leállt hétfőn. A leállás amerikai idő szerint reggel történt,

közvetlenül az után,

hogy egy korábbi Facebook-alkalmazott, Frances Haugen több ezeroldalnyi belső dokumentumot mutatott be az amerikai CBSN televízió 60 Minutes (60 perc) című riportműsorában. A mérnök-informatikusnő ezzel demonstrálta, hogy a vállalat miként igyekszik eltüntetni még a saját kutatásait is arról, mennyire káros a Facebook a társadalom számára.

Nem működtek az appok (illusztráció) Forrás: Facebook

Frances Haugen az Iowai Egyetemen végzett informatikai mérnökként, mesterfokú diplomáját a Harvardon szerezte. Haugen a CBSN televízió riporterének elmondta, hogy az egyetlen munka, amit a Facebook alkalmazottjaként végzett, az az emberek félretájékoztatásának megelőzése volt. Odaadását azzal magyarázta, hogy elvesztette egyik barátját az interneten terjedő összeesküvés-elméletek miatt. Azonban ez már nem fontos a techóriásnak szerinte.

- mondta Frances Haugen.

Mielőtt májusban otthagyta techóriást, több tízezer oldalnyi belső kutatási anyagot másolt le annak érdekében, hogy senki se kérdőjelezhesse meg azok valódiságát. A dokumentumokból kiderül:

a Facebook a saját profitját rendszeresen fontosabbnak tartja, mint a közjó és a társadalmi béke megőrzését.