16 éves lehet a Lapsus hackercsoport vezére

telefonos csalás bűnözés
Silhouette of a man in a hood on a black background, his face is not visible, the hacker is holding the phone in his hands. The concept of a criminal, incognito, mystery, secrecy, anonymity.
Vágólapra másolva!
Hét fiatalt tartóztatott le a londoni rendőrség a multicégektől való adatlopások miatt.
Vágólapra másolva!

Jelentős áttörés történhetett az eddig dél-amerikainak hitt Lapsus hackercsoport elleni nyomozásban, a londoni rendőrség letartóztatott, majd a kihallgatásukat követően szabadon engedett hét fiatalt. A gyanú szerint a 16-21 éves személyek mind a banda tagjai, a Lapsus vezetőjének tartott oxfordi illető 16 éves. Az elmúlt hónapokban a csoport adathalászattal és potenciálisan kenőpénzzel többek közt a T-Mobile USA, az NVIDIA, a Samsung, az Ubisoft, továbbá a Microsoft szervereiről lopott ki óriási mennyiségű, üzleti titoknak minősülő adatot.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

A fiatalok egy ideje már a nyomozók látókörében voltak, nemrég pedig a személyes adatok rosszindulatú nyilvánosságra hozására kitalált Doxbin szolgáltatáson keresztül mások is leleplezték a Lapsus vezérét. A kriptopénztárcájában 300 hackelésből származó Bitcoint, olyan 15 milliárd forintot rejtegetett fiatal valamikor a múltban megvásárolta a Doxbint, majd nyilvánosságra hozta rajta más hackerek személyes adatait, mire azok revans gyanánt leleplezték az ő személyazonosságát.

A tizenéves fiú apja azt állítja, hogy fogalma sem volt a gyermekének állítólagos internetes bűnözéséről: a számítógéphez elég jól ért és sokat ül előtte, de ő azt hitte, hogy javarészt csak játszik.

Még nem világos, hogy kit és mivel fognak megvádolni az ügyészek, a helyzetet bonyolítja, hogy az elkövetők egy része még fiatalkorú.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!